Han: Rešenje spora oko imena je od regionalnog značaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Rešenje spora oko imena je od regionalnog značaja

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da rešenje spora između Atine i Skoplja oko imena ima regionalni značaj i poručuje da EU mora da se pridržava svojih obećanja ako makedonske vlasti ispune uslove koji su traženi.

Prema njegovim rečima, trenutno u regionu postoji pozitivno kretanje, a uzrok je bila strategija proširenja EU, koja otvara perspektivu svim zemljama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Na Kosovu je došlo do dugo očekivane, i već otpisane, ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Makedonija i Bugarska su zaključile sporazum o prijateljstvu, i postoje I pregovori o otvorenim pitanjima između Grčke i Albanije. Postoji pozitivno takmičenje u rešavanju otvorenih pitanja. Ne treba biti euforičan, ali signali su pozitivni i rešenje spora oko imena ima regionalni značaj", naglasio je on.

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da je uveren da će referendum o rešenju u Makedoniji dobiti odgovarajuću većinu.

"U septembru ili oktobru treba da se održi referendum i ponudio sam da na licu mesta promovišem rešenje. U Makedoniji imam određenu verodostojnost i spreman sam da to iskoristim. Važno je, međutim, da referendum ne bude pomešan sa drugim izborima, jer u suprotnom može biti uvučen u partijsko političke borbe. Vođe u zemlji, bez obzira na čijoj su političkoj strani čini mi se, priznaju da je uspelo nešto od interesa za zemlju u ceo region i zato sam uveren da će referendum dobiti odgovarajuću većinu", objasnio je on.

Han je rekao da polazi od toga da će članice EU pozitivno reagovati na dogovor i na Samitu 28. juna dati zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Rešite ime Makedonije i EU će morati da uradi obećano

Izvor: B92, 15.Jun.2018

Brisel, Beč -- Evropski komesar za proširenje Johanes Han smatra da rešenje spora između Atine i Skoplja oko imena ima regionalni značaj...On je takođe poručio da EU mora da se pridržava svojih obećanja ako makedonske vlasti ispune uslove koji su od nje traženi...Prema njegovim rečima, trenutno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.