Han: Evropska Srbija deo je zajedničke vizije EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2015, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Evropska Srbija deo je zajedničke vizije EU

U Skupštini grada Beograda večeras je održan prijem povodom Dana Evrope, 9. maja, čiji je domaćin bio šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport, a evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da je evropska Srbija deo zajedničke vizije EU, njenih institucija i svih 28 država članica.

"U to ne treba sumnjati. Čitava Evropska unija, odnosno njene institucije i njenih 28 država članica, snažno podržavaju evropsku perspektivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije", rekao je Han i naglasio da očekuje skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Evropski komesar je pozdravio to što je Srbija postavila pristupanje EU kao svoj ključni strateški cilj, a vlada pokrenula ekonomske i strukturne reforme koje će, uveren je, doprineti stvaranju atraktivnijeg poslovnog okruženja, rast, unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta.

Sada, kako je rekao, EK očekuje snažniju posvećenost reformama u oblasti vladavine prava koja obuhvata pravosuđe, korupciju, medije, javnu upravu.

"Svaka od reformi u ovim oblastima ima potencijal da učini srpsku upravu i pravosuđe efikasnijim, da poveća poverenje građana Srbije u institucije kao i da unapredi njihov kvalitet života", rekao je Han.

Han je rekao da su EU i njenih 28 članica najveći davaoci pomoći Srbiji, sa oko 200 miliona evra godišnje u vidu bespovratnih sredstava, ne računajući nezabeleženih 170 miliona evra pomoći za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava.

EU ulaže i u srpsku omladinu, rekao je Han, naglasivši da je u programu Erazmus tokom 2014. godine učestvovalo skoro 200 studenata iz Srbije.

Dodao je da Srbija igra vodeću i konstruktivnu ulogu u regionu, a istovremeno je i spoljnopolitički partner EU.

Han je dodao i da je EU mesto kojim dominiraju mir i stabilnost, a rat je postao nezamisliv, ali i ukazao da je stabilnost, bilo politička, ekonomska ili finansijska, krhki koncept.

"Naši susedi – od Ukrajine do Sirije, preko Bliskog Istoka i Azije – i dalje su nestabilni. Pred nama su brojni izazovi, počev od terorizma i migracija do manjkavosti energetike", naglasio je Han i dodao da globalne izazove mora da prevaziđu sve zemlje unije zajedno, ali i sa Srbijom.

Predsedavanje Srbije OEBS-om, rekao je Han, jasan je znak njenog angažmana, a istovremeno i poverenja koje međunarodna zajednica ima u Srbiju.

Gostima u Skupštini grada srećan Dan Evrope poželeo je i šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport, kvartet Beogradske filharmonije odsvirao je himne Srbije i Evropske unije, a gosti su imali priliku i da obiću izložbu projekata Fonda inovacija, koje je podržala EU.

Prijemu su prisustvovali predsednica parlamenta Maja Gojković, pojedini ministri u vladi, ambasadori, diplomatski kor, predstavnici verskih zajednica i nevladinih organizacija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Han: Evropska Srbija deo je zajedničke vizije EU

Izvor: Blic, 07.Maj.2015

U Skupštini grada Beograda večeras je održan prijem povodom Dana Evrope, 9. maja, čiji je domaćin bio šef Misije EU u Srbiji Majkl Devenport, a evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da je evropska Srbija deo zajednicke vizije EU, njenih institucija...

Nastavak na Blic...

Han: Čitava Evropa je uz Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2015

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je sa prijema povodom Dana Evrope, održanog u Skupštini Grada, da je evropska Srbija deo zajedničke vizije EU, njenih institucija i svih 28 država članica...- U to ne treba sumnjati. Čitava Evropska unija, odnosno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.