Han: Branim pravo na slobodu izražavanja, ali osuđujem nasilje

Izvor: RTS, 19.Mar.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Branim pravo na slobodu izražavanja, ali osuđujem nasilje

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han i šefica EU diplomatije Federika Mogerini ocenjuju da je Evropska unija fokusirana i na pravi način angažovana na jačanju vladavine prava i demokratije na Zapadnom Balkanu. Oni su time odbacili navode albanskih medija da Brisel toleriše nazadovanje u oblasti vladavine prava i demokratije zarad stabilnosti na Zapadnom Balkanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Učiniću sve da odbranim pravo na slobodu izražavanja i pravo na demonstriranje i izražavanje zabrinutosti i stavova, ali osuđujem bilo kakav oblik nasilja," poručio je Johanes Han. 

Komesar za pregovore o pristupanju kaže da EU podržava jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu prvenstveno kroz jačanje demokratskih struktura i stabilnost. Han je dodao da EU nije sudija koji treba da odluči "ko je dobar, a ko ne."
"Oni koji od nas traže da negde obezbedimo vladavinu prava su isti oni koji veruju da mi možemo ući kao vojna sila, izbaciti trenutnu vlast i zameniti je drugima. To nije naše razumevanje vladavine prava, demokratije i transparentnosti", ističe Han. 
Evropski komesar je naglasio da političke promene moraju biti zasnovane na demokratskim procesima, izborima koji su slobodni, fer, nezavisni i transparentni.
Šefica EU diplomatije Federika Mogerini takođe je odbacila novinarsku konstataciju da EU toleriše nazadovanje vladavine prava na Zapadnom Balkanu. 
"Nisam zabrinuta zbog optužbi da ne reagujemo na kršenje vladavine prava u zemljama Zapadnog Balkana. Postoji specijalni fokus EU na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i odgovarajuće okruženje za civilno društvo i to u svim zemljama, a pogotovo u našem regionu. Ne postoji ništa za šta mogu da nas optuže na u toj oblasti", ocenila je Mogerinijeva. 
Naglasila je da je EU češće optuživana da je "previše stroga" kada je reč o principima i vrednostima vladavine prava i demokratije. 
"To radimo ne samo zato što verujemo u te vrednosti i principe, već zato što znamo da je jedini način za stabilizaciju institucija i društva investiranje u puno angažovanje civilnog društva i punu primenu vladavine prava", zaključuje Mogerinijeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.