HRV: Balkansko stanje ljudskih prava (još) nije za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRV: Balkansko stanje ljudskih prava (još) nije za EU

BEOGRAD - Balkanske zemlje koje žele da se priključe Evropskoj uniji moraju da poboljšaju stanje ljudskih prava, uključujući procesuiranje osoba osumnjičenih za ratne zločine, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč.

"Ukoliko se vlade sa Balkana ozbiljno odnose prema pitanju evropskih integracija, moraju da poklone više pažnje ljudskim pravima", saopštila je istraživač ove organizacije za zapadni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balkan Vanda Troščinska.

U izvještaju se ukazuje na neujednačen napredak u oblasti ratnih zločina, represije nad etničkim manjinama i prepreka za povratak izbjeglica.

Hjuman rajts voč navodi da je Srbija poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom, iako još nije uhapsila Ratka Mladića.

U delu izveštaja koji se odnosi na Hrvatsku konstatuje se da su osobe osumnjičene za razne zločine meta krivičnog gonjena, ali da postoji "neproporcionalan broj optuženih Srba", te da je saradnja Hrvatske sa Tribunalom nekonzistentna.

Hjuman rajts voč ocenjuje da je napredak u procesuiranju ratnih zločina najsporiji na Kosovu, ali je pohvalio "neke ohrabrujuće znake", poput pokretanja manjeg broja slučajeva zahvaljujući pravosuđu EU i policijskoj misiji Euleks.

Srbija i Kosovo kritikovani su zbog odnosa prema romskoj manjini, a u izveštaju se navodi da su Romi potisnuti u "marginalizivan položaj".

Hjuman rajts voč je upozorio na slučajeve represije nad aktivistima za zaštitu ljudskih prava i nezavisnim novinarima na Balkanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.