Izvor: KraljevoPress.com, 26.Sep.2011, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HELP poklonio montažne kuće Kraljevu i Kragujevcu

(Ilustracija: www.help-serbia.org.rs)

U okviru projekta Evropske unije "Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbij", predstavnici nemačke nevladine organizacije HELP - Hilfe zur Selbsthilfe e.V. poklonili su danas nekoliko montažnih kuća građanima Kraljeva i Kragujevca i posetili neke od 29 porodica kojima je u okviru istog projekta isporučen građevinski materijal za završetak ili adaptaciju stambenih objekata.
Po rečima g-ce Marcije Palota, predstavnika delegacije EU u Srbiji, osim poboljšanja stambenih uslova izbeglih, interno raseljenih i lokalnog socijalno ugroženog stanovništva, projektom je u Kraljevu podržano i osnivanje ili razvoj 40 malih preduzeća. Nabavkom opreme i materijala za započinjanje ili razvoj sopstvenih poslovnih delatnosti, osnovnoj preduzetničkoj obuci kao i stalnim mentoringom omogućeno je nezaposlenim socijalno najugroženijim da ostvaruju redovne mesečne prihode.
- Za mene je veliko zadovoljstvo da, u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, budem danas ovde u Kraljevu, gde je zahvaljujući EU IPA fondovima donirano 5 montažnih kuća, 29 paketa građevinskog materijala i podržano 40 dohodovnih aktivnosti. Projekat je deo ukupne donacije u vrednosti od 970.000 evra finansirane od strane Evropske unije. Pored toga EU izdvojila skoro 13 miliona evra za slične projekte u različitim opštinama. Sedam miliona je predviđeno za buduće projekte koji će biti realizovani u 2012. godini. Drago nam je da pružamo konkretne rezultate kao ishod plodne i snažne saradnje između nacionalnih, lokalnih, EU i međunarodnih aktera.Zahvaljujući ovome, Evropska unija i srpske vlasti ispunjavaju obećanja da će pomagati najugroženijim porodicama u Srbiji. Ove porodice su živele u neprihvatljivim uslovima mnogo godina. Neki su živeli u kolktivnim centrima, ispod svakog osnovnog standarda, daleko od osnovnih ljudskih vrednosti na kojima se gradi Evropska unija. Danas se sele u pristojan smeštaj. Sa primopredajom ovih kuća danas, Evropska unija je poklonila Srbiji stanove za više od 1.300 porodica, što je veoma značajno dostignuće. Takođe želim da iskoristim priliku da pohvalim grad Kraljevo koji je učestvovao u realizaciji ovog projekta uprkos veoma teškim okolnostima u ovoj godini.
Ovaj projekat se, inače, realizuje u pet gradova u Srbiji. Vrednost projekta u Kraljevu je 260.000 evra pri čemu je grad Kraljevo učestvovao sa 67.675 evra. Institucija korisnik projekta je Komesarijat za izbeglice Republike Srbije.
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.