HAOS U IRAKU ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Danske diplomate napustile Bagdad pre dva dana - spasili ih LETNJI ODMORI?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 22:06

HAOS U IRAKU ZBOG SPALJIVANJA KURANA: Danske diplomate napustile Bagdad pre dva dana - spasili ih LETNJI ODMORI?!

Dramatična situacija u bliskoistočnoj državi

Iračke vlasti su osudile spaljivanje Kurana ispred ambasade te zemlje u Danskoj, navodeći i da je dansko diplomatsko osoblje napustilo ambasadu u Bagdadu i otišlo iz Iraka pre dva dana.

- Pozivamo vlasti zemalja EU da brzo preisipitaju takozvanu slobodu izražavanja i pravo na demonstracije - poručili su iz Ministarstva spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poslova u Bagdadu.

Iz iračkog Ministarstva spoljnih poslova nisu naveli zbog čega su danske diplomate napustile Irak, prenosi Rojters. Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Danske saopštilo je da je ambasada u Iraku zatvorena zbog letnjeg odmora.

- Nismo se povukli iz Iraka - rekla je portparolka danske ambasade. Rojters navodi da su demonstranti u Bagdadu danas pokušali da pređu mostove koji vode do "Zelene zone", gde se nalazi veliki broj stranih ambasada, kako bi stigli do danske ambasade.

Danski ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da osuđuje paljenje Kurana.

- Ovi provokativni i sramni akti ne predstavljaju stavove danske vlade. Apel na sve na deeskalaciju - nasilje nikada ne sme biti odgovor - naveo je Rasmusen na Tviteru.

Ranije danas, mala grupa demonstranata u Danskoj zapalila je primerak Kurana ispred iračke ambasade u Kopenhagenu. Grupa koja sebe naziva "Danske patriote" slične demonstracije održala je prošle sedmice, uživo prenoseći događaj na Fejsbuku.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ne stišavaju se tenzije u Danskoj: Aktivisti spalili Kuran ispred ambasade Egipta u Kopenhagenu!

Izvor: 24sedam.rs, 25.Jul.2023, 15:37

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka pozvalo je vlasti u zemljama Evropske unije da "brzo preispitaju takozvanu slobodu izražavanja i pravo na demonstracije"

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.