Grčki parlament usvojio zakone za primenu mera štednje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament usvojio zakone za primenu mera štednje

ATINA -

Grčki parlament usvojio je danas tesnom većinom zakon o sprovođenju juče odobrenih petogodišnjih mera štednje, strogih i nepopularnih, ali neophodnih da bi Grčka dobila novu pomoć EU i MMF i izbegla bankrot.

Vlada socijaliste Jorgosa Papandreua dobila je podršku 155 od ukupno 300 poslanika parlamenta, koji su danas glasali za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakon o implementaciji mera štednje.

Čak 136 poslanika bilo je protiv.

U očekivanju rezultata glasanja grčkog parlamenta o zakonima koji bi trebalo da omoguće primenu vladinih mera štednje, Atina je danas bila mirna, a pred parlamentom, na trgu Sintagma, gde su se noćas odigrali žestoki okršaji demonstranata i policije, danas nema nijednog demonstranta.

Jedino što podseća na burnu noć je vazduh koji je još uvek pun ostataka suzavca, pa Atinjani pored parlamenta prolaze sa maskama i maramama na licu.

“Huligani” u stvari - prerušeni policajci?

Opozicija, inače, danas glasno negoduje i optužuje policiju zbog prekomerne upotrebe suzavca u protekla dva dana - kada je svaki odgovor na bacanje kamenja iz redova demonstranata bilo uzvraćanje suzavcem.

Po izveštajima pojedinih lokalnih medija, posledice suzavca najžešće je osetila grupa od par stotina Atinjana, koji su kasno sinoć bili blokirani u hodnicima metroa Sintagma, gde su se sklonili tokom jednog od obračuna demonstranata i policije. U bolnice se zbog respiratornih problema javilo više od 250 ljudi.

Atinska televizija Alter prikazala je i neobičan snimak privođenja trojice demonstranata sa gas maskama: na snimku, policijaci sprovode izgrednike u jedno dvorište, među specijalce, a onda ih puštaju - što je na toj televiziji protumačeno kao dokaz tvrdnji nekih organizatora protesta da su “huligani” u stvari - prerušeni policajci.

Šta god da se otkrije u tom slučaju, činjenica je da su u najnasilnijim grupama na protestima u poslednja dva dana (i noći) bili vrlo mladi ljudi, čini se premladi da bi mogli da imaju direktne veze sa otpuštanjima u javnom sektoru, platama i penzijama.

Trideset hiljada evra po glavi stanovnika

Rigoroznim vladinim programom štednje se predviđa smanjenje plata, otpuštanje zaposlenih, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

Mere bi samo ove godine trebalo da obezbedi uštede od šest milijardi evra, s tim što će ta suma biti mnogo veća, jer se predviđa privatizacija velikih javnih preduzeća.

Usvajanje rigoroznog programa štednje, zajedno sa pratećim zakonima, preduslov je da Atina dobije novu ratu kredita od MMF i evropskih finansijskih institucija u iznosu od 12 milijardi evra - o čemu će se odlučivati 3. jula.

U protivnom, sredinom jula država ne bi bila u mogućnosti da plaća svoje račune pošto će ostati bez sredstava.

Grčki dug iznosi 340 milijardi evra, odnosno više od 30 hiljada evra po svakom od ukupno 11,3 miliona stanovnika te države.

Sa dugom koji je jednak 150 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, Grčka drži dva neslavna svetska rekorda: najniži kreditni rejting neke države i najveće troškove osiguranja duga.

Može da se proda za dug

Grčka istovremeno ima imovinu vrednu 300 milijardi evra, što - po ekonomistima - znači da je solventna u onoj meri u kojoj je voljna da proda deo te imovine.

Pre nepunih mesec dana, Grčka je postigla sporazum o prodaji 10 odsto državnog udela u domaćoj telekomunikacionoj kompaniji "Helenik telekom" (OTE) nemačkom "Dojče telekomu", čime je počela da sprovodi ambiciozni program privatizacije radi smanjenja svog ogromnog duga.

Stopa nezaposlenosti u martu porasla je i dostigla novi rekord, dok je u aprilu industrijska proizvodnja pala za čak 11 odsto na godišnjem nivou.

Grčka ekonomija, koja je na ivici bankrota, izbegla je da se to desi prošle godine kada je dobila 110 milijardi evra međunarodne pomoći, ali je sada neophodan i drugi paket za spasavanje.

Zvaničnici MMF više puta su upozoravali da bi širi reprogram duga izazvao ogromne probleme u evrozoni.

Protesti zbog vladinih mera štednje započeli su krajem maja, a juče i prekjuče organizovan je i generalni štrajk koji je paralisao zemlju, dok je na protestima na trgu Sintagma u jednom trenutku bilo više od 20 hiljada ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki parlament usvojio zakone za primjenu mjera štednje

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2011

ATINA - Grčki parlament usvojio je danas tijesnom većinom zakon o sprovođenju juče odobrenih petogodišnjih mjera štednje, strogih i nepopularnih, ali neophodnih da bi Grčka dobila novu pomoć EU i MMF i izbjegla bankrot.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Komunisti koriste proteste radnika za nerede

Izvor: Blic, 01.Jul.2011, 01:10

ATINA - Posle višečasovne burne debate, grčki parlament je juče u drugom glasanju usvojio zakon o primeni strogih mera štednje izglasanih u sredu. Dok je u skupštini u protekla dva dana trajala žučna rasprava, mnogo žešća bitka vodila se samo nekoliko metara dalje, na atinskom trgu Sintagma...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.