Građani misle da Srbija nikad neće ući u EU

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani misle da Srbija nikad neće ući u EU

Većina građana misli da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju, pokazalo je nedavno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživanje je pokazalo da čak 41 odsto ispitanika smatra da Srbija nikad neće postati punopravna članica. Skoro duplo manje, odnosno 22 odsto, misli da će u EU ući kroz pet do 10 godina, dok 12 odsto ispitanih misli da će za to biti potrebno više od 10 godina.

Ipak, ukoliko bi se o ulasku Srbije u EU glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na referendumu, 43 procenata glasova bi bilo "za", a 35 odsto "protiv". Ovi rezultati pokazuju i trend opadanja podrške za članstvo u EU i trend rasta protivljenja. Naime, na isto pitanje 2013. godine 51 odsto građana je bilo za ulazak Srbije u EU, a 22 odsto se protivilo.

Kao jedan od uslova za ulazak Srbije u EU često se navodi priznavanje nezavisnosti Kosova. Kada bi se o tome pitali građana, njih 69 odsto ne bi podržalo priznanje, 13 procenata bi pristalo na nezavisno Kosovo radi ulaska u Uniju.

Osam godina od podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji, građani smatraju da se taj proces odvija sporo. Njih 19 odsto misli da u pregovorima Srbija stoji u mestu, 45 procenata smatra da pregovori teku sporo, dok je četvrtina ispitanika brzinu pregovora ocenila "osrednjom".

Na pitanje kojom brzinom bi želeli da se Srbija približava članstvu u EU, najviše ispitanika (34%) reklo je da bi volelo da pregovori stoje u mesto. Njih 31 odsto poželelo je da pregovori teku brzo, odnosno najbrže moguće.

U Evropskoj uniji građani vide priliku za dobru privredu, slobodu putovanja, mir, kulturnu raznolikost. Nasuprot tome, manji procenat njih smatra da bi pristupanje EU donelo gubitak kulturnog identiteta, porast kriminala i rasipanje novca.

Ukoliko bi EU sutra nestala to ne bi ni malo uzdrmalo 50 odsto ispitanika, 21 odsto bi iskazalo žaljenje, a 15 procenata sreću. Celo istraživanje možete pogledati OVDE.

U istraživanju je učestvovalo 1.403 građana.

Autor: 021.rs
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.