Grad humanost – rastemo uz EKO stvaralaštva

Izvor: Luftika.rs, 12.Jun.2023, 08:56

Grad humanost – rastemo uz EKO stvaralaštva

Ova Evropska zelena nedelja u Novom Sadu krunisana je posebnom akcijom koja je ukazala na značaj zaštite životne sredine i održivog razvoja, kroz brigu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Promovisana je akcija prikupljanja plastičnih čepova, kako bi se pomoglo deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, kao i njihovim porodicama.
Tako je održan šesti po redu Grad humanost – Rastemo uz EKO stvaralaštva, u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << EU info pointa i Čepom do osmeha.
Novosađani su uživali u dečijim predstavama, pozorišnim prikazima, recitacijama, upotpunjenim kostimima od reciklabilnih materijala.
Takođe, mogli su da bace sakupljene plastične čepove u postavljene kante, koji će se reciklirati, a prikupljena novčana sredstva iskoristiti se za kupovinu pomagala deci sa smetnjama u razvoju.
Tokom sajamskog dela Grada humanosti predstavila su i mnoga udruženja koja se bave osobama sa smetnjama u razvoju i ekologijom. Najmlađi učesnici programa napravili su i mozaik od plastičnih čepova, te simbolično ukazali na snačaj recikliranja.
Foto: Jovana Semiz – Moramo da učimo naše najmlađe da je životna sredina važna i da oni kao pojedinci mogu da daju svoj doprinos i da uče nas starije da vodimo računa o našoj planeti, jer nju ostaviljamo upravo njima – rekla je Vanja Petković, predsednica udruženja Čepom do osmeha.
Kroz različite radionice udruženje godišnje edukuje oko 100.000 mališana o ekologiji, ali i empatiji.
Širom Srbije do sada je kroz akciju Čepom do osmeha sakupljeno više od 850 tona plastičnih čepova, uručeno 73 pomagala za decu sa smetnjama u razvoju, sa preko 30.000 postavljenih kutija na teritoriji cele zemlje.
Evropska zelena nedelja ove godine održava se od 3. do 11. juna sa fokusom na veštine za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.
Ona je svedočanstvo podrške EU ovom sektoru u Srbiji i njene saradnje sa nacionalnim i lokalnim institucijama.
Sa preko 580 miliona evra bespovratnih sredstava uloženih u zaštitu životne sredine i klimatske akcije u Srbiji, EU je najveći donator u ovoj oblasti u zemlji.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.