Gracijano: Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gracijano: Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama EU

Predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije (EUMC) Klaudio Gracijano izjavio je danas u Beogradu da Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama Unije u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i da bi povećanje njenog prisustva imalo veliki simbolički značaj.

"Poseta Beogradu je od izuzetnog značaja, jer je Srbija u srcu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Evrope, smatramo je važnom evropskom zemljom, ona je kandidat za članstvo u EU i partnerska je zemlja Uniji", rekao je Gracijano novinarima.

Gracijano je kazao da je danas u Beogradu imao produktivne sastanke sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom, načelnikom generalštaba Vojske Srbije Milanom Mijsilovićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

"Svi predstavnici srpskih vlasti izrazili su posvećenost punom članstvu u EU i potrebi da se intenziviraju odnosi, a izražena je i volja da se poveća učešće i saradnja u bezbednosnim misijama EU", naveo je predsedavajući najvišem vojnom telu u EU.

On je rekao da je u vojnim operacijama EU u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju trenutno angažovan 21 pripadnik Vojske Srbije i dodao da u zemljama kao što je Somalija prisustvo jednog dodatnog voda može da napravi veliku razliku.

"Srbija sada učestvuje u misijama UN i EU, njeno najveće učešće je u Libanu, dok je u misijama EU angažovan 21 srpski vojnik. Radujem se povećanju tog broja, ali koliko će ono biti, to zavisi od srpskih vlasti. Pozdravićemo bilo kakav kredibilan broj", kazao je italijanski general.

On je dodao da važan znak predstavlja i najavljeno učešće Srbije u vežbi pod vođstvom Grčke 2020. godine koja će biti usmerena na upravljanje kriznim situacijama.

Gracijano je ocenio da je za Srbiju važan korak da postane punopravna članica EU, ali i da sada puno sarađuje u oblasti odbrane i bezbednosti, i dodao da, što više jedna zemlja učestvuje u misijama EU, to više doprinosi njenoj Globalnoj strategiji.

Upitan o odnosu EU i Velike Britanije u oblasti odbrane posle Bregzita, Gracijano je rekao da će ili mesta britanskih vojnika biti popunjena pripadnicima oružanih snaga drugih članica Unije ili da će s Velikom Britanijom biti potpisan novi sporazum o nastavku njenog učešća u vojnim operacijama.

Od osnivanja 2001. godine, EUMC aktivno učestvuje u razvoju evropske bezbednosne i odbrambene politike, pružajući konkretne preporuke i savete o pitanjima od vojne važnosti.

EUMC je učestvovao i u konceptualnoj fazi i u sprovođenju Globalne strategije EU, koja je 2016. godine pokrenuta kao okvir za razvoj Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Unije, sa ciljem da se bolje adresiraju ne samo potencijalne pretnje, već i mogućnosti.

Predsedavajući EUMC je odgovoran za vođenje sastanaka tog tela na kojima se lično ili preko vojnih predstavnika sazivaju šefovi odbrana svih 28 država članica EU. On takođe deluje kao portparol svih šefova odbrana, vojni je savetnik Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, i glavni je kontakt za komandante vojnih operacija koje predvodi EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gracijano: Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama EU

Izvor: Beta Video, 11.Okt.2019

BEOGRAD - Predsedavajući Vojnog komiteta Evropske unije (EUMC) Klaudio Gracijano izjavio je danas u Beogradu da Srbija daje važan doprinos vojnim operacijama Unije u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i da bi povećanje njenog prisustva imalo veliki simbolički značaj. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.