Gorska služba dobila senzore za merenje bioloških parametara spasilaca tokom akcija spasavanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2020, 13:59

Gorska služba dobila senzore za merenje bioloških parametara spasilaca tokom akcija spasavanja

Gorska služba spasavanja (GSS) u naredne tri godine učestvovaće u evropskom projektu "Šesto čulo" (Sixthsense) u okviru koga će njeni članovi 36 meseci nositi senzore koji mere biološke parametre, u cilju ranog detektovanja rizičnih faktora koji bi mogli dovesti do brzog pogoršanja zdravlje onih koji učestvuju u akcijama spasavanja, saopšteno je danas.

U saopštenju Gorske službe se navodi da projekat vredan 7,2 miliona evra finansira Evropska Unija, kroz program >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "Horizont 2020".

"Cilj ovog projekta je razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih službi, koji spasiocima omogućava da u opasnim situacijma 'osećaju' svoje trenutno stanje, i eventualne zdravstvene rizike", navodi se u saopštenju Gorske službe spasavanja.

Kako se navodi, spasioci Gorske službe spasavanja nosiće ove uređaje u svim spasilačkim akcijama, a ova tehnologija treba da omogući praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost operacije.

Кonzorcijum projekta čini 21 organizacija iz devet evropskih zemalja, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Italija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.