Gordon: Ne može se u EU sa kosovskim problemom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2011, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordon: Ne može se u EU sa kosovskim problemom

BEOGRAD -

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon ocenio je da vrata Evropske unije (EU) nisu zatvorena za Srbiju, ali da Beograd mora da reši pitanja Kosova i saradnje sa Haškim tribunalom.

"Srbija mora da reši pitanje s Kosovom, jer ne može se primati u EU nova članica ako ima nerešene odnose ili neusaglašenu granicu sa važnom susednom državom", rekao je Gordon u intervju objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << danas na sajtu RTS.

Na pitanje da li smatra da priznanje nezavisnosti Kosova treba da bude uslov Srbiji za pristupanje Uniji, Gordon je rekao da će "EU sama odlučiti da li je formalno diplomatsko priznanje Kosova uslov za pristupanje".

Pomoćnik Hilari Klinton zadužen za evropske i evroazijske poslove, koji je juče boravio u Beogradu ocenio je da je "prečka za prijem u EU visoko podignuta", ali da za Srbiju vrata nisu zatvorena.

"Unija je postala veća i opreznija je sa novim članicama, a kod nekih je došlo do zamora od proširenja. Međutim, SAD ne misle da bi trebalo da budu zatvorena vrata", rekao je Gordon.

Gordon je naveo da SAD ne misle da bi uslovi za prijem u EU trebalo da se promene, dodajući da su oni jasni i strogi i da će Komisija pažljivo pratiti njihovo ispunjenje.

"Postoji i zahtev za punu saradnju po pitanju ratnih zločina. Tačno je da je hapšenjem Ratka Mladića učinjen veliki korak"... ali budući da je Goran Hadžić još na slobodi, ne može da se kaže da je to pitanje sasvim zatvoreno", dodao je američki zvaničnik.

Govoreći o odnosima Beograda i Vašingtona, Gordon je naveo da su dve zemlje imale velika razmimoilaženja i da to niko ne poriče, ali da američka administracija želi unapređenje odnosa.

"Odnosi bi mogli biti i bolji i radićemo na tome. Ali, mislim da može da se kaže da smo popravili bilateralne odnose", rekao je Gordon, koji u okviru posete regionu danas boravi u Prištini.

On je naglasio da SAD i Srbija dele "istu viziju regiona, a to je Srbija u EU, Srbija koja je jaka, napredna, bogata i u dobrim odnosima sa susedima".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.