Gojković i Radev: Zajednička budućnost Srbije i Bugarske

Izvor: RTS, 21.Jun.2018, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković i Radev: Zajednička budućnost Srbije i Bugarske

Maja Gojković i Rumen Radev su se saglasili da je izuzetno značajan razvoj međuparlamentarne saradnje kao važnog segmenta odnosa Srbije i Bugarske, imajući u vidu da parlamenti daju strateške smernice za razvoj društva i obavljaju važan posao na harmonizaciji zakonodavstva sa pravom EU.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Bugarske Rumen Radev istakli su da je pred Srbijom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Bugarskom zajednička budućnost.
U tom kontekstu važno da se iskoriste svi potencijali za intenziviranje veza u cilju unapređenja dobrosusedskih odnosa, kako bi dodatno ojačali i konkretizovali saradnju, posebno u oblasti infrastrukture, transporta, energetike, obrazovanja i kulture.
Gojković je zahvalila Bugarskoj što je u prioritete svog predsedavanja Savetom EU uvrstila proširenje i integraciju Zapadnog Balkana, ističući da je cilj Srbije da postane punopravna članica EU, saopšteno je iz parlamenta.
Ona je izrazila nadu da će proširenje na Zapadni Balkan takođe biti prioritet tokom predsedavanja Austrije i Rumunije, a Radev je naglasio da prijateljska Srbija može da računa na podršku Bugarske.
Gojković i Radev su se saglasili da je izuzetno značajan razvoj međuparlamentarne saradnje kao važnog segmenta odnosa dve zemlje, imajući u vidu da parlamenti daju strateške smernice za razvoj društva i obavljaju važan posao na harmonizaciji zakonodavstva sa pravom EU.
Predsednica Skupštine je ocenila da ima prostora da se dosadašnja dobra međuparlamentarna saradnja dodatno produbi na nivou radnih tela, posebno odbora za poljoprivredu, turizam, infrastrukturu, energetiku.
Prema njenim rečima, za Srbiju je važno iskustvo parlamenta Bugarske u vezi sa procesom evropskih integracija, u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU, te da će u cilju daljeg produbljivanja odnosa u narednom periodu posetiti Bugarsku.
Gojković i Radev su ukazali na značaj unapređenja regionalne i prekogranične saradnje i u tom kontekstu posebno istakli važnost njenog daljeg unapređenja kroz zajedničke projekte u okviru Dunavske strategije, imajući u vidu da je Dunav vekovima povezivao narode u ovom regionu.
Gojković je istakla i da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države i da parlament radi na zakonskim mogućnostima poboljšanja položaja nacionalnih manjina, te da je u tom cilju doneo i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a predsednik Bugarske je izneo visoku ocenu u pogledu aktivnosti parlamenta Srbije na tom polju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković i Radev: Zajednička budućnost Srbije i Bugarske

Izvor: Blic, 21.Jun.2018

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Bugarske Rumen Radev istakli su danas da je pred Srbijom i Bugarskom zajednička budućnost.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.