Giganti iz EU optuženi za izvoz zabranjenih pesticida

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 12:34

Giganti iz EU optuženi za izvoz zabranjenih pesticida

Kompanije iz Evropske unije optužene su da izvoze zabranjene pesticide u Brazil, a među njima su Nestle, Basf i Bajer.

U Evropi se nalaze neke od najprofitabilnijih hemijskih firmi, međutim brojni pesticidi i fungicidi, za koje je utvrđeno da su povezani sa rakom, reproduktivnim problemima i neurodegenerativnim bolestima zabranjeni su, prenosi Gardijan.

Ipak, istraga koju su sproveli Lighthouse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reports i Reporter Brasil pokazala je da se uprkos toj zabrani proizvodi vredni milione funti i dalje izvoze u Brazil, gde se koriste na farmama koje snabdevaju međunarodno tržište šećera.

Dokumenti brazilskog ministarstva poljoprivrede dobijeni putem zahteva za slobodan pristup informacijama otkrivaju da je fungicid koji je proizveo BASF i koji se temelji na epoksikonazolu, hemikaliji zabranjenoj u EU, prskan na više od dve plantaže šećera koje snabdevaju Nestle. Jedna od farmi koja koristi ovaj zabranjeni fungicid deo je velike brazilske šećerne korporacije Copersucar, koja je Evropi prodala šećer vredan milijardu evra 2020 godine.

U brazilskoj državi Sao Paulo, Usina Atena, brazilska plantaža šećera, pod istragom je nakon pritužbe stanovnika o uticaju prskanja hemikalija na zdravlje. Kako se navodi, zvaničnici Ministarstva pravde otkrili su u Sao Paulu da farma ima Syngenta fungicid Priori Xtra, koji sadrži ciprokonazol, koji je zabranjen za upotrebu u EU.

Dodaje se da su pronađeni i insekticidi Regent 800WG, proizvođača BASF, i Certero, proizvođača Bayer, koji sadrže aktivne sastojke fipronil i triflumuron takođe zabranjene u EU.

Specijalni izvestilac UN-a za otrove i ljudska prava Markos Orelana nazvao je nastavak izvoza hemikalija od strane evropskih kompanija "gnusnom praksom" i pozvao EU da sprovedu zabranu.

CropLife International, koji zastupa agrohemijske kompanije uključujući BASF, Bayer i Syngenta, rekao je da aktivni sastojci u pesticidima imaju "važeću registraciju upotrebe u nekoliko zemalja OECD-a". Bayer i BASF tvrde da su svi njihovi proizvodi bezbedni za ljude i okolinu.

Iz tela EU za regulaciju pesticida DG Sante, naveli su da će se izvoz zabranjenih pesticida postupno ukinuti u skladu s hemijskom strategijom za održivost, iako nije utvrđen vremenski raspored za sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.