Geopolitika: Balkan zagledan u Nemačku

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geopolitika: Balkan zagledan u Nemačku

Nemačka neće odustati od proširenja EU, odnosno od evrointegracija svih zemalja Zapadnog Balkana. Tako bar poručuje nemačka kancelarka Angela Merkel na satanku lidera balkanskih država koji se nedavno održao u Dubrovniku.

Veoma je značajno nastojanje nemačke kancelarke da 28. avgusta organizuje konferenciju u Berlinu o problemima Balkanskog regiona, uz učešće ministara i šefova država i vlada iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << samoproglašene Republike Kosovo, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.
Paralelno sa sve izraženijom liderskom pozicijom Nemačke u Evropskoj uniji, uticaj zvaničnog Berlina je evidentan i na globalnom nivou.
Posmatrajući geopolitička gibanja u svetu komentator „Glasa Rusije“ Sergej Duz konstatuje da: „Amerikanci primoravaju Evropu na produbljivanje konfrontacije sa Rusijom. Ali ne može se svaka figura lako izvesti iz evropske političke igre.
Reč je o kancelaru Angeli Merkel, koja sve češće i sve glasnije poziva da se prekine pritisak na Moskvu zbog ukrajinske krize. Nade u preporod samostalnog krusa Nemačke kao evropskog lidera rastu.
Optimistički deluje i spremnost devet zemalja EU — Nemačke, Francuske, Luksemburga, Austrije, Bugarske, Grčke, Kipra, Slovenije, kao i predsedavajuće EU Italije, da blokiraju pokušaje da se protiv Rusije uvedu ekonomske sankcije. Ma šta rekli, Amerikancima nikako ne polazi za rukom da naprave jedinstveni antiruski front čak od svojih najbližih saveznika“.
Što se tiče srpsko-nemačkih odnosa politički analitičari su saglasni da su danas puni međusobnog poverenja. Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje od srpskih vlasti da u narednom periodu obezbede potpunu predvidljivost pravnog sistema, tj. da se tačno zna koje su to procedure i na koji način nemački investitori mogu da ulože novac u Srbiju.
Nema sumnje da Merkelova ceni otvorenost predsednika vlade Aleksandra Vučića koji ume da poštuje dogovoreno. Jedino transparentnim potezima Srbija ima šanse da u narednih šest godina postane punopravni član Evropske Unije.
Predrag Prokopljević
 
The post Geopolitika: Balkan zagledan u Nemačku appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo prosvete raspisalo konkurs za studentske stipendije

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2014

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je u okviru Projekta „Srbija za Srbe iz regiona“ odobrilo stipendije za 45 studenata iz zemalja regiona za školsku 2014/2015. godinu, saopšteno je iz ovog resora. .. ..Poziv na konkurs.. ..Za ovu vrstu stipendije mogu konkurisati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.