Genodic u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope

Izvor: B92, 07.Jul.2020, 12:50

"Genodic u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope"

Brisel -- Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

On je na virtuelnoj konferenciji EU povodom godišnjice tog događaja kazao i da na Srebrenica podseća na zajedničku odgovornost da sprečimo da se genocid ikad više dogodi

"Vrednosti tako dramatično prekršene pre 25 godina sada su u centru našeg angažovanja na Zapadnom Balkanu", naveo je Varheji preko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tvitera svoje reči na otvaranju današnje digitalne konferencije u organizaciji EU da se obeleži 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno u najavi za konferenciju pod naslovom "Sećanje na Srebrenicu: Evropska podeljena istorija", na ovom virtuelnom skupu će se predstavnici civilnog društva i mladih zajedno sa svedocima i preživelim posećati na "jednu od najtamnijih strana savremene evropske istorije" i razgovarati o načinima "izgradnje budućnosti istine i pravde za sadašnje i buduće generacije".

Najavljeno je između ostalog učestvovanje Hasana Hasanovića iz Memorijalnog centra Potočari, Jasmninka Halilovića iz Ratnog dečjeg muzeja u Sarajevu, ambasadora Johana Satlera, šefa delegacije EU za BiH, Branke Vierda i Ivana đurića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska odnosno Srbija, i direktorke Evropske komisije za Zapadni Balkan Henoveve Ruis-Kalavera.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.