Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasno-politički duel Zagreba i Budimpešte

Odnosi Hrvatske i Mađarske zaoštreni zbog poternice koja je podignuta za prvim čovekom „Mola” Žoltom Hernadijem

Taman što se učinilo da je Zagreb napokon na putu da reši zategnute odnose sa Briselom i Berlinom zbog „Leks Perković” i spornog ograničenja primene evropske poternice u Hrvatskoj, vlada Zorana Milanovića se suočava sa novim diplomatskim problemom i zatezanjem odnosa sa jednom članicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropske unije – Mađarskom.

Nakon što je za predsednikom uprave mađarske naftne kompanije „Mol” Žoltom Hernadijem prošlog utorka u Hrvatskoj raspisana „crvena poternica” Interpola i evropski nalog za hapšenje, sporenje dve članice Unije oko hrvatske naftno-gasne kompanije „Ina” prešlo je sa ekonomskog na diplomatski teren.

Poternica je podignuta pošto je Županijski sud u Zagrebu odredio pritvor Hernadiju jer nije došao na saslušanje budući da ga Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera da bi „Molu” prepustio upravljačka prava u hrvatskoj „Ini”.

U slučaju „Ina-Mol” Sanader je krajem 2012, zbog primanja mita od pet miliona evra, prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu, ali je Hernadi nekoliko puta odbio poziv Uskoka na saslušanje.

Mađarsko tužilaštvo je odbilo zahtev da on bude ispitan tvrdeći da je navodno utvrđeno da on nema veze s mitom iako je prethodno saopštilo da ne može da ga ispita radi zaštite nacionalnih interesa.

Raspisivanje hrvatske poternice razljutilo je Budimpeštu, pa je premijer Viktor Orban izjavio da u Hrvatskoj traje stalna politička kampanja protiv „najvećeg investitora“, što dokazuju pretnja ministra finansija Slavka Linića kao i pravni postupci protiv nekih članova „Mola”.

„Očito je da je reč o izuzetnom pritisku koji nadilazi ekonomiju, a takve metode nisu u skladu s praksom u EU niti će Mađarska ove hrvatske korake ostaviti nekažnjenim”, ističe se u saopštenju Orbanovog kabineta.

Prva kazna je već usledila time što je mađarski premijer zahtevao od „Mola” da pripremi prodaju svojih akcija u „Ini” („Mol” ima 49,1 odsto akcija u „Ini”, a Vlada Hrvatske 44,84 odsto), dok su Orban i mađarski šef diplomatije Janoš Mortonji otkazali već dogovoreno učešće na juče otvorenom „Kroacija forumu”, o energetskoj bezbednosti, koji se održava u Dubrovniku.

Premijer Milanović je juče izjavio da da mu je žao što je došlo do tog slučaja, ali da hrvatska vlada ne može ništa da učini.

„Ovo što se događa u odnosima s ’Molom’ ne shvatam kao ratno stanje. Tako nećemo da komuniciramo. Mađarsku vladu donekle mogu da razumem, ali od vas očekujem uzdržanost, bez ikakvih komentara”, poručio je premijer ministrima na početku sednice kabineta, dodajući da je njegova vlada nasledila slučaj Hernadija.

„Čak i da je (slučaj) star pola godine, državno tužilaštvo u Hrvatskoj je nezavisno.”

I predsednik Ivo Josipović ističe da je reč o pravosudnom pitanju, da je Hrvatska pravna država i da se u rad pravosuđa niko neće mešati – ni premijer, ni predsednik, niti bilo ko drugi.

„Pravosuđe je nezavisno. Uostalom, i mađarsko nezavisno pravosuđe je sudilo našem potpredsedniku vlade, i mi s tim nismo imali problem, jer poštujemo načela pravne države“ rekao Josipović aludirajući na potpredsednika hrvatske vlade Radimira Čičića koji je prošle godine u mađarskom gradu Kapošvaru osuđen na 22 meseca zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dve osobe.

Ali, u slučaju „Ina-Mol” nije u pitanju samo mito i sudski proces, već i pregovori koje o „Ini” vode predstavnici hrvatske vlade i mađarskog „Mola”, gde Zagreb nastoji da povrati upravljačka prava nad „Inom”.

Mađari s druge strane insistiraju da Hrvatska nije ispunila sve uslove ugovora o prodaji, jer nije od „Ine” preuzela poslovanje gasom, iako se na to obavezala 2009. Zbog toga, „Mol” insistira da od Hrvatske dobije naknadu šteta od 266 miliona evra.

„Mol” je ušao u vlasništvo „Ine” 2003. kada je od hrvatske države kupio 25 odsto plus jednu akciju „Ine”, da bi krajem 2008. sa 49,1 odsto akcija postao većinski pojedinačni akcionar – kada je Sanaderova vlada promenila uslove ugovora pa je „Mol” dobio upravljačka prava i bez većinskog paketa akcija.

Poternica i ovonedeljni razvoj događaja ne samo što će sprečiti prvog čoveka „Mola“ da putuje u inostranstvo, već će po svemu sudeći dovesti i do izlaska mađarske kompanije iz „Ine”.

Agencija „Blumberg” je prošlog meseca objavila da je jedan od mogućih kupaca „Molovih” akcija u „Ini” ruski „Rosnjeft”, pod uslovom da kupi i dodatnih 19,9 odsto akcija koje drži Vlada Hrvatske i time dobije većinski paket u najvećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji.

N. Radičević

objavljeno: 04.10.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.