Poternica za predsednikom MOL-a

Izvor: B92, 01.Okt.2013, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za predsednikom MOL-a

Zagreb -- Za predsednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL Žoltom Hernadijem raspisani su "crvena poternica" Interpola i evropski nalog za hapšenje.

Hrvatska policija uputila je danas službeni zahtev za to u sedište Interpola u Lionu.

Hrvatski mediji navode da sledi standardna procedura posle koje bi Hernadijevi podaci i fotografija trebalo da budu objavljeni na "crvenim poternicama" na sajtu Interpola na internetu.

U policiji su potvrdili da je ta međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poternica dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.

Županijski sud u Zagrebu odredio je prošle sedmice pritvor predsedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju pošto nije došao na saslušanje u Zagrebu, gde je osumnjičen da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) osumnjičila je Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. U slučaju "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer je, zbog primanja pet miliona evra mita, krajem prošle godine prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu.

Hernadi je više puta odbio poziv USKOK-a na saslušanje, a pre desetak dana je Tužilaštvo Mađarske odbilo zahtev da ispita Hernadija o slučaju "Ina-MOL" jer je navodno utvrđeno da on nema veze s podmićivanjem. Mađarsko tužilaštvo je ranije tvrdilo da ga ne može ispitati "zbog zaštite nacionalnih interesa".

Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj prekinuta je decembra 2012, ali je ponovo pokrenuta po ulasku u EU kada su, kako je tada saopštio USKOK, "stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisustva osumnjičenog tokom istrage".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska policija raspisala poternicu za predsednikom MOL-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Okt.2013

Za predsednikom uprave mađarske naftne kompanije MOL, Žoltom Hernadijem raspisani su "crvena poternica" Interpola i evropski nalog za hapšenje, saznaje se iz uprave hrvatske policije, prenosi Fena. Hrvatska policija uputila je u utorak službeni zahtev za to u sedište Interpola u Lionu. Hrvatski...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Raspisana tjeralica i uhidbeni nalog za Hernadijem

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Okt.2013

ZAGREB - Službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu hrvatska policija uputila je danas, nakon što je jučer zaprimila zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.