Gardner: Impresivan odgovor Rusiji

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardner: Impresivan odgovor Rusiji

Brisel -- Američki ambasador u Evropskoj uniji Entoni Luzato Gardner rekao je da je kriza u Ukrajini ojačala transatlantske veze i istakla širenje evropskih intergracija.

"EU je mnogo efikasniji partner... u poređenju s vremenom od pre 20 godina, kad manji broj članica nije uspeo da nastupi sa zajedničkim stavom", rekao je Gardner na konferenciji za novinare u Briselu.

Gardner, koji je preuzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dužnost prošlog meseca, ocenio je i da je odgovor na Rusku intervenciju u Ukrajini - uključujući sankcije i potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Kijevom - bio impresivan.

"Svestan sam da je to 28 država, ne samo jedna, s različitom istorijskom i kulturnom pozadinom, uz zavisnost od ruskog gasa. Ali sam impresioniran brzinom kojom su reagovale i bliskom saradnjom", rekao je Gardner.

Američki ambasador je dodao da je kriza "potvrdila ulogu NATO" i pomogla "jačanju transatlantskih veza", preneo je AFP.

Gardner je pokrenuo i pitanje energetske bezbednosti, rekavši da nije neophodno da energetika bude uključena u sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD, poznat kao Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo (TTIP).

Kad je reč o bezbednosti, Gardner je podsetio na izjavu predsednika SAD Baraka Obame prošle nedelje u Briselu da "sloboda nije slobodna" i pozvao članice NATO da ispunjavaju obaveze na tom planu.

Gardner je ocenio i da su vojne snage EU i SAD sposobne da se dopunjavaju, na Kosovu, u Centralnoafričkoj Republici, Rtu Afrike i drugim mestima.

"Mi ne možemo da budemo mnogo aktivni u tim zemljama. Vidimo to kao dopunjavanje, a ne dupliranje", zaključio je Gardner.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.