Gadafi: Diktat EU tera Afriku od nje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Diktat EU tera Afriku od nje

TRIPOLI -

Libijski lider Moamer Gadafi upozorio je danas Evropsku uniju da će se afričke zemlje okrenuti drugim trgovinskim partnerima ako EU nastavi da im diktira kako treba da se razvijaju.

Gadafijevo upozorenje, upućeno na samitu EU i Afrike, odražava i mišljenje nekih drugih afričkih lidera, koji kažu da Evropa pokušava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ih natera da otvore granice za trgovinu, ali im ne daje dovoljno u zamenu za to, naveo je Rojters.

"Mi smo izabrali da sarađujemo sa braćom u EU, ali ako ta saradnja propadne, Afrika ima izbor. Ona može sarađivati sa bilo kojim drugim međunarodnim blokom poput Latinske Amerike, Kine, Indije ili Rusije", rekao je Gadafi, navodi Rojters.

Iz jednog internog dokumenta Afričke unije, čija je sadržina ovog meseca procurila u javnost, moglo se videli da vlade nekih afričkih zemalja smatraju da su trgovinski sporazumi koje nudi EU jednostrani.

One misle da EU traži od afričkih zemalja da liberalizuje privrede, kako bi bile u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO), ali da im ne pomaže dovoljno da razviju svoje privrede.

"Mi nemamo nikakve koristi od STO i tražimo njeno ukidanje. Njen jedini interes je otvaranje naših granica za industrijske proizvode i gušenje nacionalnih industrija u zemljama Trećeg sveta. Zato apelujem na sve da se ne učlanjuju u STO", kazao je Gadafi.

On je kritikovao i običaj EU da povezuje ekonomsku pomoć afričkim zemljama sa poštovanjem ljudskih prava i demokratijom.

"Mi nismo zainteresovani za policitčku moć. Mi želimo privredni razvoj. Šta je značenje ljudskih prava? Šta znači demokratija?", rekao je libijski lider.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej održao je govor na samitu EU i Afrike, u kome je branio politiku koju Unija sprovodi prema Africi.

"U krajnje međuzavisnoj svetskoj privredi ne postoje jednostavni recepti. Ali ja sam uveren da možemo pronaći načine da sarađujemo na obostranu korist, naročito kroz privatni sektor. Mi treba da prevaziđemo privrede zavisne od države koje su decenijama davale loše rezultate", rekao je Van Rompej.

On je, takođe, kazao da je evropsko iskustvo pokazalo da su ekonomski prosperitet i demokratija blisko povezani.

"Dinamika prosperiteta je moguća tamo gde se vodi politika privlačenja stranih investicija, gde se korupcija ne toleriše, gde se poštuje vladavina zakona, a ceni transparentnost", naglasio je Van Rompej.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.