Gabrijelovi uslovi

Izvor: Deutsche Welle, 27.Dec.2017, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gabrijelovi uslovi

Nemačka na kraju 2017: nema nikakvih naznaka da će vlada skoro biti formirana. Umesto toga, stranke samo postavljaju uslove i optužuju jedne druge. Za reč se javio i v.d. ministra spoljnih poslova. I nije jedini.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel (SPD) uslovljava svoj pristanak na novo izdanje velike koalicije pristajanjem CDU/CSU na reforme Evropske unije i nemačkog zdravstvenog sistema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << On je za tabloid Bild rekao da još nije odlučeno da li pregovori o koaliciji uopšte imaju smisla: „Ako kancelarski ured i dalje bude odbacivao sve predloge za reformisanje EU, neće biti velike koalicije sa SPD", rekao je Gabrijel.

- pročitajte još: Lindner: Merkelova bi morala da ode

Ako Demohrišćani insistiraju"

„Jasno je i ovo: ako Demohrišćani insistiraju na lošijem tretmanu pacijenata sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem od onih koji su privatno osigurani, onda isto tako neće imati smisla da se nastave koalicioni pregovori", dodao je. SPD se u zdravstvenoj politici zalaže za jedinstveno zdravstveno osiguranje koje bi trebalo da odmeni sistem „dve klase" osiguranika. Taj predlog Demohrišćani, međutim, odbacuju.

Nakon što Demohrišćani, Liberali i Zeleni nisu mogli da se slože oko sopstvene moguće koalicije, CDU/CSU i SPD će u januaru da počnu pregovore da bi videlo mogu li još jednom da zajednički vladaju kao velika koalicija. Zigmar Gabrijel se žali da mogući koalicioni partner nije izneo sasvim jasne pozicije: „CDU i CSU bi konačno morale da kažu šta zapravo hoće da učine za Nemačku".

Volfgang Kubicki (FDP) optužuje Merkelovu da je kriva za neuspeh pregovora o formiranju Jamajka-koalicije

Podrška? – Klimava...

Teškoće oko formiranja vlade postepeno smanjuju podršku građana kancelarki Angeli Merkel. Prema anketi instituta YouGov rađenoj za novinsku agenciju dpa, gotovo svaki drugi Nemac (47 odsto građana) smatra da bi bilo dobro da kancelarka, ako to ponovo postane, napusti tu funkciju pre isteka budućeg mandata koji bi trajao do 2021. Samo 36 odsto ispitanih bi voleo da ona ostane na funkciji tokom čitavog mandata. Neposredno pose izbora za Bundestag, podrška građana Merkelovoj je navodno bila mnogo veća.

Kada su u pitanju stranke, nova anketa je pokazala da je SPD po popularnosti pala na manje od 20 odsto; kada bi u nedelju bili održani novi izbori, Socijaldemokrate bi dobile samo 19 odsto glasova. To je za jedan procenat manje u odnosu na pretprošlu nedelju. Demohrišćani su na 34 odsto, Zeleni na 12 odsto, baš kao i AfD. Stranka levice trenutno ima podršku 10 odsto građana, a FDP – osam odsto.

- pročitajte još: Merkelova vrši pritisak na SPD

Potpredsednik FPD Volfgang Kubicki je optužio Merkelovu da je kriva za neuspeh pregovora o formiranju trojne koalicije Demohrišćana, FDP i Zelenih. On je rekao da šefici CDU nikada nije ni bilo stalo da formira takav savez: „Radila je jedino na nastavku velike koalicije – i to joj je uspelo", rekao je Kubicki, dodavši da je SPD danas na poziciji na koju je Merkelova i želela da je dovede.

ml/stu/sb (dpa, afp, rtr)

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.