G7 i Putin: prelaz Obame iz istočne Evrope u realnost

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G7 i Putin: prelaz Obame iz istočne Evrope u realnost

06.06.2014. -

Briselski sastanak Grupe 7, bez Rusije održan 4-5 juna, završio se veoma predvidivo- izdavanjem deklaracija solidarnosti u pristupu ukrajinskoj krizi, bez konkretnih detalja. Nemačka, Britanije, Francuska i Italija su Obami po običaju, obećali da će ga podržati u sprovođenju sankcija prema Rusiji. Obama se, opet, po običaju, obradovao.

I uopšteno gledano, kada je Obama stigao u Brisel i susreo se sa „starim“ članicama EU, to je izgledalo kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nešto više nego samo let iz Varšave u prestonicu EU. Više je nekako podsećalo na „prelaz“ Obame iz željenog u realnost. Danas će u Normandiji biti i poslednji dan Obamine četvorodnevne evropske ture.

U Varšavi su se čuli aplauzi povodom najavljenog „jačanja uticaja NATO“ i „obuzdavanja Rusije“. U Briselu pak suzdražana evropska ljubaznost uz obećanja da će porazmisliti o „trećem paketu“ sankcija protiv Moskve. Posle takvog „porazmisliti“ Evroljani su u horu izjavljivali još nije vreme, još se moramo pozabaviti diplomatijom, uspostaviti dijalog sa Rusijom itd. Stiven Harper, predani kanadski premijer, obradovao je svog druga Obamu. On je, prema rečima njegove službe za odnose sa medijima doleteo u Evropu kako bi zaustavio svaki impuls zapadnih država na normalizaciju odnosa sa Rusijom“. Imajući u vidu koliki je realni uticaj Kanade na Evropu, to je bez sumnje bilo izjavljeno u stanju naleta jakog temperemaneta.

Posle serije pregovora američkog predsednika u Evropi i samita „Grupe 7“ u Briselu, glavno pitanje, koje razmatraju sva evropska izdanja- da li će se predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD tokom svečanosti u Normandiji 6.juna zapravo i sresti. Manifestacije će biti održane povodom otvranja Drugog fronta 6.juna 1944.godine.

Sam ruski predsednik je u opširnom intervjuu francuskom radiju „Evropa-1“ i televizijskom kanalu TF-1 izjavio da je spreman da se sretne sa Obamom u bilo koje vreme. Ako SAD to ne žele, to je njihov izbor, a ne izbor Rusije. A izolovati Rusiju u savremenom svetu prosto je nemoguće, rekao je Vladimir Putin:

- Rusija je najveća država na svetu po svojoj teritoriji. Veoma je teško okružiti je. A osim toga, svet se toliko brzo menja da je čak i virtuelno to teško učiniti. Mi, naravno, vidimo pokušaje administracije SAD da izvrše pritisak na svoje saveznike, koristeći svoje otvorene liderske pozicije u zapadnom društvu, kako bi izvršili svoj uticaj na politiku Rusije. Politika Rusije sprovodiđe se isključivo imajući u vidu naše nacionalne interese. Mi naravno, uzimamo u obzir i mišljenje naših partnera, ali, rukovodićemo se najpre intresima ruskog naroda.

Uopšteno, ovaj je briselski samit bez Rusije izazvao čudan utisak: nešto poput susreta petorke- evropske zemlje članice grupe plus Japan, naspram SAD i Kanade.Ni Evropljani ni Japanci nisu spremni da zaista obraduju Obamu uveđenjem sledećeg paketa sankcija.Evropa još uvek ima ogromne koristi od spremniekonomskih odnosa sa Rusijom.

Osim onih koji odavno imaju razvijen sindrom rusofobije,odsustvo Rusije na samitu nikoga nije radovalo, već su ga prihvatali kao privremeni, apsurdni nesporazum, smatra ekspert belgijskog centra međunarodnih studija iz Genta, Peter Deber:

- Postoji niz pitanja, čije je rešavanje nemoguće bez Rusije. To je sad, pre svega, Ukrajina. Bez učešća Rusije nemoguće je rešiti ovu krizu, ona mora biti uključena u dijalog. Takođe, postoje i druga pitanja: Iran, Severna Koreja. Na ovim pregovorima, kardinalno je važno učešće Rusije. To se takođe tiče i pitanja promene klime, energetske bezbednosti i borbe protiv terorizma i prodaje narkotika. Pri rešavanju ovih pitanja, lideri „grupe 7“ će u budućnosti osetiti odsustvo Rusije.

Stare članice EU drugačije reaguju na Obamu od „mladih“. Odmah nakon završetka sastanka predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da nema nameru da otkazuje sporazum sa Rusijom o isporuci nosača helikoptera „Mistral“. Čak i pod jakim pritiskom Vašingtona. A tužilaštvo Nemačke je izjavilo da započinje obimnu istragu povodom špijunaže koju je sprovodila američka obaveštajna služba nad kancelarkom Merkel i milionima nemačkih građana.

Što se tiče proslave Dana D, protokol Jelisejskog dvorca je već objavio da je sve spremno i detaljno isplanirano, kako ne bi bili dopušteni bilo kakvi propusti. Iako samu mogućnost susreta Vladimira Putina i Baraka Obame niko nije opovrgao. I prvi predznak toga da do ovog susreta zaista i može doći, je već zakazani susret državnog sekretara Džona Kerija sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Obično se šefovi diplomatije ne susreću bez jakog povoda.

Andrej Fedjašin,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

 

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS/YVES HERMAN    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.