G7 i Australija se pridružile EU i usvojile gornju granicu cene ruske nafte; Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2022, 04:03

G7 i Australija se pridružile EU i usvojile gornju granicu cene ruske nafte; Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se  da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte ranije juče, javio je AP.

Evropska unija je juče formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, preneo je Rojters.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu navodeći da to neće smanjiti potražnju za ruskom naftom.

"Stratezi u Vašingtonu, koji se kriju iza plemenitih slogana o osiguravanju energetske stabilnosti za zemlje u razvoju, ćute pred činjenicom da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše osmišljenih postupaka. Pre svega, mislimo na sankcije prema Rusiji i zabranu uvoza energenata iz naše zemlje", navela je ambasada, preneo je TAŠ.

Ambasada dodaje da kolektivni Zapad pokušava da reši probleme koje je sam kreirao.

"Zapravo, prisustvujemo preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta", navodi se u saopštenju.

"Ovakvi koraci ce neizbežno dovesti do povećanja neizvesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina. Štaviše, od sada, nijedna zemlja nije zaštićena od uvođenja raznoraznih ograničenja na njen izvoz, nametnutih iz političkih razloga", dodali su iz ruske diplomatske misije u SAD.

Jelen: Ograničenje cene ruske nafte će zaštititi potrošače

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da će ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače da ne dođe do poremećaja u snabdevanju.

"Ograničenje cene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdevanju", rekla je Jelen, preneo je TAS S.

Prema njenom mišljenju, ograničenje cene nafte će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su "već osetile teret zbog povišenih cena energenata i hrane".

Osim toga, dodala je, ograničenje će tim zemljama "omogućiti da se cenkaju za veće popuste na rusku naftu", kao i da imaju koristi od veće stabilnosti na globalnim energetskim tržištima.

Jelen je ponovila da veruje da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za ratovanje u Ukrajini.

Ukrajina: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Ograničenje cene ruske sirove nafte transportovane morem koje su u petak odobrile EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Australija, trebalo bi bude spušteno na 30 dolara po barelu, da bi se još teže pogodila ruska ekonomija, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je napisao na Telegramu da bi bilo neophodno da se cena ruske sirove nafte spusti i na 30 dolara po barelu da bi se ruska neprijateljska ekonomija brže uništila, preneo je Rojters.

Rusija će nastaviti da pronalazi kupce za naftu uprkos ograničenju cene

Rusija je saopštila danas da ce nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu, uprkos opasnom pokušaju zapadnih vlada da uvođenjem ograničenja cene otežaju ruski izvoz nafte, rekao je ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov u objavi na društvenim mrežama.

On je naglasio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje primenjuju ograničenje cena.

Uljanov je istakao da će od ove godine Evropa živeti bez ruske nafte, objavio je Rojters.

Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte

Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao novinarima da Rusija procenjuje situaciju, da su izvršene određene pripreme za takvo ograničenje i da će obavestiti javnost kako ce posao biti organizovan kada se završi procena.

Zelenski: Gornja cena ruske nafte učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

On je istakao da je samo pitanje vremena kada ce morati da se upotrebe snažnija sredstva.

Zelenski sje rekao i da je svet pokazao slabost postavljajući gornju granicu na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

Ovaj novac ce...ići ka daljoj destabilizaciji upravo onih zemalja koje sada pokušavaju da izbegnu ozbiljne odluke, rekao je on.

Mera ograničenja cene ima za cilj da smanji prihod Rusije od prodaje nafte, ali i da spreči skok globalnih cena, navodi Rojters.

Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Rusija ce prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je danas stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Počevši od ove godine, Evropa ce živeti bez ruske nafte. Moskva je vec jasno stavila do znanja da nece isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov na Telegramu, preneo je TAŠ.

Ruski izaslanik je, takođe, rekao da ce EU uskoro optužiti Rusiju da koristi naftu kao oružje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle EU i G7 i Australija ograničile cene ruske nafte

Izvor: Deutsche Welle, 03.Dec.2022

Rusija nastavlja da ostvaruje milijarde profita od izvoza nafte. Ograničenjem cene od 60 dolara po barelu, EU, G7 i Australija hoće da nateraju Moskvu da prodaje naftu ispod tržišne cene - i to već od ponedeljka.

Nastavak na Deutsche Welle...

G7 I AUSTRALIJA SE PRIDRUŽILE ODLUCI EU: Pristaju na gornju granicu cene ruske nafte

Izvor: Blic, 03.Dec.2022

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte ranije tokom dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.