Frustrirani smo, a zbog Kipra, Hrvatske i Slovenije...

Izvor: B92, 13.Sep.2018, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Frustrirani smo, a zbog Kipra, Hrvatske i Slovenije..."

Austrija, koja predsedava Evropskom unijom u ovom polugodišnjem mandatu "frustrirana" je zbog graničnih sporova između članica Unije.

To se odnosi na spor između Hrvatske i Slovenije, a zvanični Beč smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalgom pre nego što uđu u članstvo EU.

To je u Sarajevu izjavio Klaus Volfer, šef Odeljenja za proširenje EU pri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << austrijskom ministarstvu spljnih poslova, na konferenciji posvećenoj austrijskom predsedavanju Unijom koju je organizovala Panevropska unija BiH.

Volfer je podsetio da su u Beču i ranije bili rezervisani prema članstvu Kipra u Uniji zbog nerešenih odnosa na tom ostrvu, a na osnovu iskustva učvršćenog problemom u definisanju granice između Hrvatske i Slovenije taj je pristup aktuelizovan, posebno kada je u pitanju odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

"Predsedavanje Austrije Unijom prilika je za njene zvaničnke da poveže političare iz tog regiona a među važnijim ciljevima je rešavanje graničnih pitanja jer ta `lokalna pitanja` moraju biti rešena pre ulaska u EU", kazao je Volfer koji je dobro upoznat sa situacijom u regionu jer je godinama službovao u Beogradu i Zagrebu, prenela je HINA.

Ocenio je da trenutno postoje "tri čvora" koji će bitno odrediti tok procesa evropskih integracija njenih država.

Jedan je onaj u odnosima između Makedonije i Grčke a drugi između Srbije i Kosova.

Prvi, smatra Volfer, biće lakše resen jer je kompromis "gotovo tu" pa bi Makedonija zbog toga trebalo da bude integrisana ne samo u NATO nego i u proces pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Prištine su nešto teži slučaj, ali važnim, kaže, smatra to što je dijalog u toku.

Treći čvor su, kaže, globalna pitanja, odnosno način na koji će EU odgovoriti na izazove koji dolaze iz SAD-a, Kine i Indije.

U nastojanju da ukaže na važnost tih pitanja austrijska diplomatija preduzima inicijative kao što je nedavni sastanak ministara 24 zemlje u Beču koji je održan u "Gymnich formatu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.