Francuzi besni: Ovo je dokaz da pripajaju Evropu

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 23:15

Francuzi besni: Ovo je dokaz da pripajaju Evropu

Pedesetšestogodišnja Fiona Skot Morton će zauzeti mesto Pjera Režiboa, glavnog ekonomiste EU zaduženog za tržišnu konkurenciju, koji odlazi u penziju.

Ona je prva državljanka SAD na dužnosti u EU. Francuski ministri i opozicija su se pobunili zbog ovog imenovanja, ali Evropska unija ostaje pri svojoj odluci.

Potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager je za glavnu ekonomistkinju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Direktorata za konkurenciju EU imenovala Fionu Skot Morton, profesorku ekonomije sa Jejla i bivšu službenicu Stejt departmenta tokom mandata Baraka Obame. Ona će biti na čelu uprave koja nadzire rad tehnoloških divova poput Gugla, Epla, Mete i Majkrosofta, prenosi Rojters.

Poverena joj je i ključna uloga u proveri velikih akvizicija, poput Amazonove kupovine Ajrobota (iRobot) i Adobeove kupovine startapa "Figme". Do imenovanje Mortonove došlo je u trenutku kada EU treba da implementira nove, ambiciozne zakone koji se tiču regulacije pomenutog sektora.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naišla je na brojne kritike zbog ovog imenovanja, a optužuju je da je previše "atlantski" nastrojena.

Francuski ministri su izrazili zabrinutost zbog te odluke i pozvali EK da je preispita. Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona rekla je da je bila zapanjena tim imenovanjem. "Digitalna regulacija je ključno pitanje za Francusku i Evropu. Ovo imenovanje zaslužuje da ga preispita Evropska komisija", rekla je ona u tvitu.

Ministar francuske vlade Žan Noel Baro uputio je isti poziv. "U vreme kada se Evropa upušta u najambicioznije digitalne propise na svetu, nedavno imenovanje glavnog ekonomiste Generalnog direktorata za konkurenciju nije bez postavljanja legitimnih pitanja", rekao je on u tvitu i pozvao Evropsku komisiju da preispita svoj izbor.

Protiv je i tamnošnja opozicija, pa je tako lider levice Žan Lik Melanšon nazvao imenovanje Fione Skot Morton dokazom "pripajanja kontinenta od strane Severne Amerike", a liderka Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen je tvitovala da "Evropa više uopšte nije evropska", navodi Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Evropa više nije evropska"! Amerikanka postala glavni ekonomista EU - dok Fiona kontroliše tehnološke divove Francuzi besni

Izvor: 24sedam.rs, 15.Jul.2023, 07:12

Pedesetšestogodišnja Fiona Skot Morton iz SAD postaje prva američka državljanka na visokoj funkciji u EU

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.