Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ministarka: Nova metodologija za delotvornije pregovore

Francuska je partnerima u Evropskoj uniji podnela predloge za novu metodologiju od četiri načela za pregovore s kandidatima za članstvo "koji treba da postanu delotvorniji i opipljiviji" i to danas u Briselu razmatraju šefovi diplomatija EU.

To je izjavila francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen. "Svedoci smo neke vrste razočaranja u Srbiji i Crnoj Gori koje godinama vode pregovore o članstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a nema ni opipljivog napretka na terenu, uz to vidimo i da se ljudi i dalje iseljavaju", rekla je.

Italija, Austrija, Slovačka, Poljska, Slovenija i Češka su, po rečima Ameli de Monšalen, zatražile da se uključe u razmatranje te nove metodologije zajedno s Evropskom komisijom.

Ona je istakla da nova metodologija za pregovore ima četiri načela, da se ubuduće odvijaju postepeno i da kandidati dobiju pristup sektorskim politikama EU u meri u kojoj napreduju pregovori.

Potom, po njenim rečima, da to bude veoma strog proces koji će dovesti do konkretnih ekonomskih i društvenih usaglašavanja s normama, standardima Unije, a ne samo da se to pretoči u zakone.

"Dakle da to bude opipljivo, da osete građani tih zemalja i", kako je predočila Ameli de Monšalen, "da se može vratiti unazad, a to znači da su reforme posustale ili su zakočene".

I da nadležni u EU, kad je reč o evropskim sektorskim politikama, dodala je ona, mogu doneti primerene odluke, "ako se ispostavi da te politike nemaju isti zalog u zemljama kandidatima i da tamošnje vlade imaju mnogo više uski i politički pristup tome".

Francuska je, navela je ministarka Monšalen, pre par meseci podnela predlog nove metodologije za pregovore o članstvu, to je razmatrano zajedno s Evropskom komisijom i sada su šest članica Unije - Italija, Austrija, Slovačka, Poljska, Slovenija i Češka - takođe stavile do znanja da žele da učestvuju u raspravi s Komisijom o novoj metodologiji "s ciljem da pregovori budu delotvorniji".

Ona je primetila i da se "na ravni Evropske unije uspostavila sporost koja uopšte ne stvara zadovoljstvo", a kako je rekla cilj je da se do susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju iduće godine zajedno među partnerima u EU dođe do metodologije koja će biti znatno efikasnija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.