Francuska i Velika Britanija stvaraju neviđenu vojnu alijansu

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2010, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Velika Britanija stvaraju neviđenu vojnu alijansu

03.11.2010. -

Dve velike države Francuska i Velika Britanija stvaraju vojnu alijansu. To će se na samitu lidera dve zemlje Nikole Sarkozija i Dejvida Kamerona u Londonu. Faktički reč je o mogućoj integraciji oružanih snaga, kada do njihovog stapanja ostaje jedan korak.

Činilo bi se šta je tako neverovatno u tom događaju? Francuska i Velika Britanija su davnašnji saveznici. One su ratovale zajedno u Prvom i Drugom svetskom ratu, stvarale vojni blok >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << NATO-a. Politički obe države su ujedinjene u EU. Ipak francuske diplomate su nazvale dokument koji se potpisao u Londonu istorijskim.

Prema Sporazumu u oblasti odbrane i bezbednosti stvaraju se nove britansko-francuske ekspedicione snage, koje mogu da deluju u udaljenim krajevima sveta. Nosači aviona obe zemlje će postati dostupni za avione partnera. Saradnja važi i za sfere borbe protiv kibernetičkog kriminala i terorizma.

Ali najvažniji su planovi saradnje u oblasti nuklearnih istraživanja. Obe zemlje su nuklerne sile i ne nameravaju da odustaju od tog statusa. Ipak Pariz i Londnon stvaraju zajedničke centre za kompjutersku imitaciju nuklearnih eksplozija. Kao zemlje koje su potpisale ugovor o zabranjivanju ispitivanja oružja za masovno uništenje, one imaju pravo samo na virtualne probe.

Tesno vojno zbližavanje Francuske i Velike Britanije omogućiće im optimizaciju vojnih troškova, smatra ruski ekspert za vojna pitanja Vladimir Jevsejev.

To što Francuska i Velika Britanija uspostavljaju saradnju u vojnoj sferi jeste sasvim zakonomerno, uzimajući u obzir da cena vojnog naoružanja stalno raste. I sa ove tačke gledišta bilo bi svrsishodno koristiti postojeće resurse za povećanje efikasnosti uloženih sredstava. Osim toga, obe države aktivno učestvuju u oružanim misijama u inostranstvu. I očigledno bilo bi svrsishodno iskoristiti postojeća sredstva za smanjenje troškova za izdražavanje grupacija oružanih snaga van nacionalnih granica.

Po mišljenju eksperata, nije reč o pokušaju da se napravi neka protivteža SAD. I London i Pariz vrlo tesno su povezani sa Vašingtonom i ne nameravaju da mu konkurišu. Teško da će se promeniti i odnos snaga u NATO-u. Verovatnije da će alijansa od takve saradnje dva vodeća člana imati samo koristi. Ipak ovakvo vojno parnterstvo nema presedana u savremenoj istoriji. I vojni eksperti raznih zemalja će očigledno pažljivo pratiti razvoj sitaucije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.