Francuska će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

U francuskoj ambasadi priređen je prijem povodom nacionalnog praznika te zemlje u prisustvu novog ambasadora Kristofa Lekurtjea, a na prijemu je poručeno da će Francuska nastaviti da daje podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.
Otpravnik poslova Filip Ser pozdravio je otvaranje četiri pregovaračka poglavlja, navodeći da će Francuska podržati napredak u oblasti ekonomije, pravne države, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su neophodni za pristupanje Srbije EU, a građanima posebno omogućiti da se pridruže zajednici vrednosti koju EU predstavlja.
Istakao je da su se u proteklih godinu dana francusko-srpski odnosi intenzivirali u više oblasti.
Francuska obeležava današnji dan u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju.
Pad Bastilje, kako je podsetio Ser, tada je predstavljao oslobađanje od samovolje i to je bila preteča usvajanja Deklaracije o pravima čoveka i građana 26. avgusta 1789. godine.
Ser je istakao i da se proslavlja 14. jul 1790. godine, praznik Federacije koji je simbol ujedinjenja svih Francuza oko pojmova slobode, jednakosti i bratstva.
"Mi slavimo svoje nacionalne vrednosti, ali takođe slavimo istorijsko prijateljstvo između Francuske i Srbije, koje traje i danas", istakao je Ser.
Podsetio je na posetu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića Parizu u septembru 2016. što je, kako kaže, bila prilika da se produbi saradnja u oblasti pravosuđa, policije i privrede.
Govor je završio rečima: "Živela Francsuka, živela Srbija, živelo srpsko-francusko prijateljstvo!"
Na prijemu su intonirane himne Srbije, Francuske i EU.
Prijemu su, između ostalih, prisustvovali predsednica skupštine Maja Gopjković, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministri u vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora, crkve i kulturnog i javnog života.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.