Fond EU promoviše prekograničnu saradnju

Izvor: Southeast European Times, 07.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond EU promoviše prekograničnu saradnju

Instrument za predprijemnu pomoć pomaže u preko potrebnim lokalnim projektima kojima se povezuju pogranični regioni i podstiču razvoj i kohezija.

07/03/2012

Klaudija Lutovska za Southeast European Time iz Skoplja -- 7.3.2012.

Prekogranična saradnja podstaknuta je drugim delom Instrumenta EU za predprijemnu pomoć (IPA2), koji pomaže projekte kojima se unapređuje usklađen održivi razvoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
EU je formirala IPA da bi modernizovala svu predprijemnu pomoć unutar jedinstvenog okvira. Njime su naglašeni prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa, pomoć u tranziciji i izgradnji institucija i razvoj ruralnih područja.

Zemlje kandidati za članstvo u EU -- i potencijalni kandidati -- obično potpisuju okvirni sprazum sa Evropskom komisijom da bi se utvrdile osnove za korišćenje fondova IPA.

Makedonija, koja je potpisala i ratifikovala sporazum 2008. godine, sve više vidi izdvajanja iz IPA za prekograničnu saradnju u iznosu od preko 20 miliona evra kao resurs za unapređenje dobrosusedskih odnosa.

„Posle [prvog] IPA, Makedonija će nastaviti prekograničnu saradnju sa državama članicama EU Bugarskom i Grčkom“, izjavila je za SETimes potpredsednica vlade za evropsku integraciju Teuta Arifi.

Arifi je objasnila da je Makedonija već ugovorila 31 IPA2 projekat sa Albanijom. Prekogranični program biće ubrzo uspostavljen i sa Srbijom, rekla je ona.

Projekti su do sada uključivali unapređivanje turizma, transport, obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, poboljšanje zajedničke infrastrukture, institucionalnu modernizaciju i kulturne razmene.

Ukupno su potpisana 83 prekogranična sporazuma između Makedonije i tri susedne države, od kojih je 60 odsto u završnim fazama implementacije.

Učesnici jednog od ekoloških projekata, finansiranih iz IPA2, za prekograničnu saradnju između Makedonije i Albanije. [Klaudija Lutovska/SETimes]

Zajednički tehnički sekretarijat za nadgledanje projekata IPA između Makedonije i Albanije nalazi se u Strugi, a njegova regionalna kancelarija je u Elbasanu. Prekograničnim programom obuhvaćeni su regioni Pelagonije i Pologa u Makedoniji i Dibera, Korče i Elbasana u Albaniji.

Slično tome, Makedonija je uspostavila Zajednički tehnički sekretarijat sa Bugarskom -- u Kustendilu – i regionalnu kancelariju u Strumici. Dve zemlje postigle su 34 sporazuma u okviru prvog IPA.

Bugarski konsultant za projekte Nađa Petrova izjavila je za SETimes da zahtevi koji se podnose EU nisu jednostavni i da realnost zahteva održavanje još bliskijeg partnerstva preko granica.

„Najbolje je imati konsultanta i sa druge strane granice. ...Tako se ostvaruje uspeh“, rekla je ona.

Počeci su bili teški i saradnja sa Albanijom bila je otežana, izjavio je za SETimes makedonski konsultant za projekte Aleksandar Cvetkovski. „Sada je situacija mnogo bolja. Naši albanski konsultanti unapredili su znanje o procesu podnošenja zahteva“, rekao je Cvetkovski.

IPA je takođe poboljšao saradnju između Makedonije i Grčke.

U sklopu prvog poziva IPA za podnošenje predloga prekograničnih projekata, sklopljeno je 18 sporazuma aplikanata iz Makedonije sa partnerima u Grčkoj. Drugi poziv traje do 13. maja i pruža priliku za veće infrastrukturne projekte.

„Imamo dobre partnere i implementacija je solidna. Mi smo se, kao partneri, usredsredili na opštine, ali u sklopu trenutnog poziva sarađivaćemo sa institucijama kao što su muzeji, univerziteti i javna preduzeća“, izjavio je za SETimes Blagas Jorge, konsultant iz Edese, u Grčkoj.

„Projekti su potrebni, blagovremeni i dobro regulisani“, smatra dekan Pravnog fakulteta u Bitolju Ilija Todorovski.

„U budućnosti očekujemo veći broj predloga projekata i kvalitetne projekte. Dobro se shvata šta je sve potrebno i partnerstva već cvetaju preko granica. Pored toga, već postoje iskustva sa procesom apliciranja i kako razvijati projekte radi postizanja maksimalnog učinka“, rekao je Todorovski za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.