Fon der Lajen: Nemoguće zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije

Izvor: VOA, 03.Jul.2023, 20:24

Fon der Lajen: Nemoguće zamisliti EU bez Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedeljak je rekla da je za Evropsku uniju ključno da riješi pitanje proširenja što je prije moguće da bi obuhvatila Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju i tako garantovala da ne padnu pod uticaj Rusije ili Kine. Fon der Lajen je u Madridu poručila da bi EU trebalo da gleda u budućnost i zamisli kako bi trebalo da izgleda. "Da li možemo da zamislimo kakva će biti Evropska unija bez Ukrajine, Moldavije, Zapadnog Balkana? I ti dijelovi Evrope su pod uticajem Rusije ili Kine. Nemoguće bi bilo to zamisliti. Zbog toga je smjer jasan. Sada moramo da počnemo da razmišljamo o tome kako da osiguramo da je Evropa cjelovita, da su te zemlje dio Evropske unije", poručila je fon der Lajen. Fon der Lajen se obratila na konferenciji za novinare sa premijerom Španije Pedrom Sančezom posle sastanka EU komesara i zvaničnika španske vlade na kojem su razmotreni planovi Madrida za šestomječeno predsjedavanju EU, koje je počelo u subotu. Predsjednica Evropske komisije istakla je da se pitanje proširenja mora rješavati "što je prije moguće zato što će biti potrebno vrijeme da se dođe do zaključenja" procesa. Nastavak podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije bila je jedna od glavnih tema sastanka kao i jedan od prioriteta za špansko predsjedavanje EU. “Moramo da povećamo podršku Ukrajini. Prošlo je gotovo 500 dana od ruske brutalne invazije", rekla je fon der Lajen i pozdravila otpor koji pruža ukrajinski narod. “Sada je naša dužnost da odgovorimo na tu izdržljivost, istrajnost. To obuhvata pouzdanu i redovnu finansijsku podršku", rekla je fon der Lajen i podsjetila da je komisija predložila 50 milijardi dolara za podršku budžetu i obnovi do 2027. godine. Zvaničnici u Briselu procjenjuju da su EU institucije i 27 članica obezbijedili oko 75 milijardi dolara u pomoći, oružju i municiji od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine. EU svakog mjeseca izdvaja milijardu 800 miliona eura za pomoć ukrajinskoj ekonomiji. Sančez je predsjedavanje unijom počeo u subotu kratkom posjetom Kijevu da bi naglasio evropsku podršku Ukrajini. Poručio je da je neophodno nastaviti podršku. "Evropa i Ukrajina zajedno do pobjede i slobode", naglasio je španski premijer u ponedeljak. Osim ukrajine, prioriteti španskog predsjedništva su sporazum o migraciji i odnosi EU sa Latinskom Amerikom.   Zvaničnici Evropske komisije trebalo je da posjete Madrid od 6. do 7. jula, ali su došli ranije da sastanak ne bi bio održan u sred predizborne kampanje za opšte izbore u Španiji 23. jula. Fon der Lajen je rekla da je uvjerena da rezultati izbora neće uticati na ciljeve ili agendu španskog predsjedništva. Prema anketama, Sančezova ljevičarska koaliciona vlada bi mogla da izgubi vlast i bude zamijenjena konzervativnom vladom, ili čak koalicijom sa ekstremnom desnicom, po ugledu na postojeći trend u Evropi.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Fon der Lajen: Imperativ za EU je da se što pre pozabavi pitanjem proširenja

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2023

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Madridu da je imperativ za Evropsku uniju da se što pre pozabavi pitanjem proširenja radi prijema u članstvo Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana kako te zemlje ne bi potpale pod uticaj Rusije ili Kine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.