Fon der Lajen, ako opet bude na čelu EK, zalagaće se za proširenje EU

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 20:05

Fon der Lajen, ako opet bude na čelu EK, zalagaće se za proširenje EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da će, ako bude ponovo izabrana na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja na Zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima ako obezbedi drugi mandat, rekla da je uvek bila "snažan zagovornik proširenja", kao i da je "vrlo jasno govorila da je to proces zasnovan na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaslugama".

"I dalje insistiram na tome, ali je dobro videti kako Zapadni Balkan, ali i na primer Ukrajina i Moldavija, rade sve moguce da sprovedu neophodne reforme i napreduju ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sledecem mandatu, naci kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan", rekla je Fon der Lajen.

Na pitanje Tanjuga kada Srbija može da očekuje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, ona je rekla da je u toku proces da se detaljno razradi Plan rasta sa šest partnera sa Zapadnog Balkana o tome koje su reforme povezane sa kakvom vrstom investicija i kakav je pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

"Rad se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u zemljama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, prva isplata može da teče", rekla je Fon der Lajen.

Ona je naglasila da je Plan rasta za Zapadni Balkan "vrlo jasna poruka" procesu proširenja. "Imamo sredstva, to je veoma važno", poručila je Fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.