Finansijska pomoć EU za podršku ponovnom ujedinjenju Kipra

Izvor: Southeast European Times, 12.Dec.2013, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansijska pomoć EU za podršku ponovnom ujedinjenju Kipra

Nova finansijska podrška Kipru pomoći će kiparskim Turcima da se „približe EU“ i podstaći proces ponovnog ujedinjenja.

12/12/2013

Menekše Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 12.12.2013.

Nedavno odobreni finansijski paket u iznosu od 31 milion evra za zajednicu kiparskih Turaka pomoći će u promovisanju ekonomske integracije Kipra i unapređivanju dijaloga između >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << dve zajednice, rekli su zvaničnici EU. Ali, neki analitičari kažu da taj korak ima veću političku nego ekonomsku vrednost, objašnjavajući ga kao pokušaj unapređivanja imidža EU među kiparskim Turcima.

„Ova nova sredstva naglašavaju posvećenost i snažnu podršku Evropske unije kako bi se napravila promena u životima kiparskih Turaka, pomoglo u približavanju zajednice kiparskih Turaka EU i utro put pomirenju i ponovnom ujedinjenju Kipra“, rekao je komesar za proširenje EU Štefan File.

Za kiparske Turke, koji su prošli kroz izolaciju i embargo, nakon ograničenja EU na polju putovanja, komunikacije, turizma, međunarodne trgovine i kulturnih ili sportskih veza sa ostatkom sveta, ovaj paket „može da se tumači kao davanje 'podsticaja' i 'ohrabrivanje' rukovodstva kiparskih Turaka i strateški korak za popravljanje sve lošijeg imidža EU u očima kiparskih Turaka“, rekao je Husein Isiksal, naučnik koji se bavi međunarodnim odnosima na Američkom univerzitetu Girne na severnom Kipru, u izjavi za SETimes.

„Paradoksalno je što se ovim bojkotima povećava socioekonomska i politička zavisnost kiparskih Turaka od Turske, umesto da su primorani na rešavanje kiparskog problema“, rekao je Isiksal. „S obzirom na činjenicu da međunarodno izolovana zajednica kiparskih Turaka na pod embargom dobija oko 1,1 milijardu turskih lira [410 miliona evra] godišnje finansijske pomoći od Turske, količina ove pomoći nema značaj kakav vlasti EU misle da ima.“

EU je do sada izdvojila preko 380 miliona evra u sklopu Programa pomoći za zajednicu kiparskih Turaka. Novi finansijski paket je nastavak ranijeg finansiranja ovog ostrva od strane EU sa ciljem da se olakša ponovno ujedinjenje, a biće fokusiran na približavanje standardima EU, posebno na polju otpadnih voda i zdravlja životinja i biljaka.

Finansijska pomoć takođe će doprineti koracima ka pomirenju i izgradnji poverenja kroz Komisiju za nestala lica i Komisiju za kulturno nasleđe, u kojoj su zastupljene obe zajednice, a nastaviće se i program stipendija koji omogućava kiparskim Turcima da studiraju u EU.

Isiksal kaže da ova finansijska pomoć nema ništa više od simboličnog značenja, u smislu ostvarivanja pomenutih „ambicioznih ciljeva“ EU.

„Dok se tehnološki, komunikacioni i obrazovni nivo zajednice kiparskih Turaka poboljšava, uprkos slabim izgledima kada je u pitanju EU, kiparski Turci postaju svesniji besmislenih 'dvostrukih standarda' koje uređuju administracija kiparskih Grka i EU“, kaže Isiksal.

„Zato, ako bi vlasti EU iskreno želele da promene nešto u životima kiparskih Turaka i približe njihovu zajednicu EU uz veću ekonomsku integraciju i pomognu političko rešenje na ostrvu, prvo bi trebalo ukinuti embargo kiparskim Turcima omogućavajući im da učestvuju u svim vrstama sportskih i kulturnih takmičenja i otvoriti aerodrome i luke za međunarodna putovanja“, rekao je on.

Ali, Konstantinos Adamides, istraživač koji se bavi međunarodnim odnosima na Univerzitetu u Nikoziji, kaže da ova i slična finansijska sredstva imaju veći politički nego stvarni značaj za kiparske Turke, pružajući samo ograničen uticaj nad političkom elitom.

„Ono što smo do sada videli prilikom takvih aktivnosti jeste smenjivanje istih ljudi sa obe strane Zelene linije i u njima učestvuju samo oni koji se već zalažu za pomirenje i ponovno ujedinjenje“, rekao je Adamides za SETimes.

Silvija Tirjaki, zamenica direktora istanbulskog tink-tenka Globalni centar za političke trendove, ukazuje da je svaka podrška od strane EU dobrodošla, posebno sada kada kiparski Turci ostaju bez podsticaja za zaključivanje sporazuma o ponovnom ujedinjenju.

„Izgledi za članstvo u EU izgubljeni su 2004, a ekonomska privlačnost južnog Kipra takođe više nije prisutna“, rekla je Tirjaki za SETimes. „Zato je od sume novca date kiparskim Turcima značajnija poruka da EU nije potpuno zaboravila kiparske Turke, posebno u trenutku kada EU daje ogromne finansijske pakete spasa svojim članovima kiparskim Grcima.“

Tirjaki ukazuje da je finansijski paket nastavak serije finansijske podrške od strane EU od aprila 2004, nakon odluke da olakša ponovno ujedinjenje ostrva podsticanjem ekonomskog razvoja zajednice kiparskih Turaka.

Međutim, razlika će biti u tome ako EU usvoji obećanu Uredbu o direktnoj trgovini, koja je bila izdvojena iz paketa finansijske pomoći 2006. godine, kaže Tirjaki.

Nakon neuspeha Ananovog plana iz 2004. godine za ponovno ujedinjenje ostrva uvedeno je pravilo EU kojim se odobrava direktna trgovina sa kiparskim Turcima. Međutim, to pravilo koje bi omogućilo turskoj zajednici da trguje sa EU pod istim uslovima kao drugi Evropljani i dalje čeka odobrenje.

Kako će finansijska pomoć EU podstaći proces ponovnog ujedinjenja na Kipru? Pridružite se diskusiji ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.