File se pismom oprostio od predsednika Nikolića

Izvor: Mondo, 04.Nov.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File se pismom oprostio od predsednika Nikolića

Štefan File, doskorašnji komesara za proširenje EU, u pismu zahvalio na podršci Nikolića evropskoj perspektivi Srbije i rekao da je impresioniran dostignućima Srbije.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

"Podrška koju Vi pružate evropskoj perspektivi Srbije značila je da je ona spremna da odlučno ide ka Evropskoj uniji u izazovnim uslovima. Impresioniran sam dostignućima Srbije u ovim teškim vremenima. Ko bi pre pet godina mogao i da zamisli da će nas prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije za članstvo u Evropskoj uniji do ovde dovesti u procesu pristupanja", naveo je u pismu File, koji je 31.oktobra okončao petogodišnji mandat. Lična nota na kraju

Na kraju pisma upućenog predsedniku Srbije, Štefan File je, kao poseban izraz prijateljstva, svojeručno napisao: "Zajedno smo prešli dugačak put od prvog susreta u Briselu, i svih ovih godina sam uvažavao Vaše poverenje i otvorenost. Nadam se da će nam se putevi ponovo ukrstiti u budućnosti", navedeno je u saopštenju.

File je ukazao na to da će "put ka Evropskoj uniji i dalje biti zahtevan proces", a da će "teški ekonomski izazovi, sa kojima se Srbija suočava, naročito zahtevati hrabrost i odlučnost kako političkog vrha, tako i građana", saopštila je Pres služba predsednika Republike.

"Ohrabren sam ambicioznim ekonomskim ciljevima koje je Vlada Srbije sebi zacrtala u tom pogledu. Uveren sam da će Srbija uspeti da odgovori na ključne izazove i nastaviti da igra vodeću ulogu u regionu Zapadnog Balkana", naveo je doskorašnji evropski komesar.

Zahvaljujući Nikoliću na odličnoj saradnji, File je ocenio da je u toku proteklih pet godina Evropska komisija ojačala kredibilitet politike proširenja i unapredila svoju sposobnost prilagođavanja, tako što je obezbedila veću usredsređenost na sprovođenje fundamentalnih reformi u ranoj fazi procesa proširenja.

"Vašoj zemlji i Vama lično želim puno uspeha u daljoj realizaciji našeg zajedničkog evropskog poduhvata. Evropska komisija će i dalje biti snažan i pouzdan partner Vaše zemlje na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji", naglasio je File.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.