File dao zeleno svetlo za Crnu Goru

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2011, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File dao "zeleno svetlo" za Crnu Goru

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je danas da se Komisija zalaže da se Crnoj Gori na decembarskom samitu Evropske unije dodeli datum početka pristupnih pregovora.

"Napori nisu zaustavljeni u oktobru (kada je EK preporučila da se Crnoj Gori dodeli datum) i Crna Gora nastavlja da ostvaruje rezultate. Nadam se da će države članice, na kojima je preporuka, uzeti u obzir našu preporuku i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dodatne činjenice", kazao je evropski komesar za proširenje, a prenosi televizija "Vijesti".

File je kazao da Evropska komisija "snažno veruje da je Crna Gora ispunila sva očekivanja i kriterijume", da je "pokazala visok nivo uključenosti svih segmenata društva u proces integracija", te da ima "konstruktivnu ulogu" u regionu.

Evropski komesar je ocenio da kriza u eurozoni nije razlog da Crna Gora ne dobije datum pregovora.

Evropska komisija preporučila je u oktobru Evropskom savetu da Crnoj Gori odredi datum početka pristupnih pregovora, ali Francuska smatra da je to "preuranjeno", što bi, prema nekim nagoveštajima, mogao biti i stav Berlina.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je već dva dana u Briselu, gde lobira za pozitivnu odluku Evropskog saveta. On je kao najveće dostignuće Crne Gore u prethodnom

periodu označio to što je Crna Gora uložila "kredibilne napore kako bi ispunila glavne zahteve" EK, što "dokazuje" da je crnogorsko društvo "sposobno da pokaže posvećenost i uloži napore u izgradnju institucija nalik evropskim".

Lukšić je izrazio zabrinutost zbog krize u evrozoni i njenog uticaja na zemlje regiona, i saopštio da Crna Gora, u slučaju propasti evra, neće štampati svoj novac, već da će se vezati za neku jaku valutu.  Mada, kako je rekao ne veruje u raspad evrozone.

Holandija smatra da je Crna Gora postigla značajne rezultate u ispunjavanju kriterijuma u vezi sa njenim zahtevom za članstvo u EU, ali stav te zemlje je da je

potreban "ubedljiviji napredak" u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Taj stav saopštio je danas ministar bezbednosti Holandije Ivo Ostelten potpredsedniku crnogorske vlade Dušku Markoviću koji lobira u Holandiji za pozitivan stav te zemlje na decembarskom samitu  Evropske unije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.