File za dodeljivanje datuma Crnoj Gori, Holandija traži ubedljiviji napredak

Izvor: Blic, 30.Nov.2011, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File za dodeljivanje datuma Crnoj Gori, Holandija traži ubedljiviji napredak

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je danas da se Komisija zalaže da se Crnoj Gori na decembarskom samitu Evropske unije dodeli datum početka pristupnih pregovora.

File je crnogorskim novinarima u Briselu kazao da je ove nedelje uputio pismo šefovima diplomatija svih članica EU kojim ih je pozvao da Crnoj Gori u decembru dodele datum pregovora.

"Napori nisu zaustavljeni u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (kada je EK preporučila da se Crnoj Gori dodeli datum) i Crna Gora nastavlja da ostvaruje rezultate. Nadam se da će države članice, na kojima je preporuka, uzeti u obzir našu preporuku i dodatne činjenice", kazao je evropski komesar za proširenje, a prenosi televizija "Vijesti".

File je kazao da Evropska komisija "snažno veruje da je Crna Gora ispunila sva očekivanja i kriterijume", da je "pokazala visok nivo uključenosti svih segmenata društva u proces integracija", te da ima "konstruktivnu ulogu" u regionu. On je takođe ocenio da kriza u eurozoni nije razlog da Crna Gora ne dobije datum pregovora.

Evropska komisija preporučila je u oktobru Evropskom savetu da Crnoj Gori odredi datum početka pristupnih pregovora, ali Francuska smatra da je to "preuranjeno", što bi, prema nekim nagoveštajima, mogao biti i stav Berlina.

Crnogorski premijer Igor Lukšić je već dva dana u Briselu, gde lobira za pozitivnu odluku Evropskog saveta. On se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje. Lukšić je učestvovao na godišnjem balkanskom samitu u organizaciji

"Prijatelja Evrope" gde je ocenio da integracija zapadnog Balkana znači i više demokratije za region, te da ispunjavanje zadataka iz evropske agende za zemlje poput Crne Gore može da unapredi institucije sistema.

Holandija traži ubedljiviji napredak Crne Gore

Holandski ministar bezbednosti i pravde Ivo Ostelten ocenio je danas da su rezultati koje je Crna Gora ostvarila u ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije značajni i za svaku pohvalu, ali je potreban još ubedljiviji napredak.

Ostelten je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom pravde Duškom Markovićem, koji boravi u Holandiji, kazao da su posebno značajni rezultati koje je Crna Gora ostvarila u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Kako se navodi, Ostelten je, u svetlu predstojećeg sastanka Saveta Evropske unije, naglasio da holandska vlada podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, ali da krajnja odluka o otvaranju pregovora umnogome zavisi od stava holandskog parlamenta. On je najavio da će to pitanje biti predmet današnje diskusije u holandskoj skupštini, ali i njenog plenarnog zasedanja 7. decembra.

Marković je, kako je saopšteno, poručio da će Vlada Crne Gore nastaviti reformske aktivnosti istim tempom, bez obzira na ishod decembarskog sastanka Saveta EU.

Povezane vesti: File: Uputiću pismo ministrima EU za podršku Srbiji "Vijesti": Francuska blokira kandidaturu Crne Gore Đelić 1. decembra u Parizu Britanija za otvaranje pristupnih pregovora EU sa Crnom Gorom Velika Britanija će podržati datum pregovora za Crnu Goru

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File dao "zeleno svetlo" za Crnu Goru

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2011

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopštio je danas da se Komisija zalaže da se Crnoj Gori na decembarskom samitu Evropske unije dodeli datum početka pristupnih pregovora..."Napori nisu zaustavljeni u oktobru (kada je EK preporučila da se Crnoj Gori dodeli datum) i Crna Gora nastavlja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Bivši premijer Belgije: Merkelovu i Sarkozija da ugrožavaju opstanak EU

Izvor: Blic, 01.Dec.2011, 08:45

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je da lideri evrozone moraju da preduzmu rizik i pokrenu značajniju prekograničnu integraciju na samitu sledeće nedelje ili da budu svedoci raspada monetarnog bloka...- Došli smo do trenutka u kome moraju da budu napravljeni ozbiljni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.