File: Želimo da pomognemo BiH

Izvor: B92, 17.Jan.2014, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Želimo da pomognemo BiH

Sarajevo -- Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je doputovao u Sarajevo, izjavio je da je došao da bi potvrdio nastavak angažovanja Evropske unije u BiH.

"Želimo da pomognemo BiH na njenom evropskom putu", rekao je File, dodavši da su na stolu otvorena pitanja sa BiH, uključujući i presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

"Nema ograničenja za angažiranje EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u BiH i nadam se da će političari danas pokazati i da nema ograničenja za postizanje kompromisa", rekao je File, preneli su mediji u BiH.

Sedam političkih stranaka već pune četiri godine pokušavaju da postignu dogovor o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, a pregovori su sada blokirani, jer ne postoji dogovor o uspostavi mehanizma kojim bi se osiguralo da jednog člana Predsedništva BiH ubuduće biraju oni kantoni unutar Federacije BiH u kojima su većina Hrvati.

Presuda u predmetu Sejdić i Finci podrazumeva promenu Ustava tako što bi iz njega bila eliminisana diskriminacija, a pripadnicima manjinskih naroda u BiH je omogućeno da se na izborima kandiduju za najviše državne funkcije, što je sada omogućeno samo predstavnicima konstitutivnih naroda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Želimo da pomognemo BiH

Izvor: Akter, 17.Jan.2014

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je doputovao u Sarajevo, izjavio je da je došao da bi potvrdio nastavak angažovanja Evropske unije u BiH

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.