File: U Bosni krajnji čas za vladu i evropske reforme

Izvor: Blic, 08.Nov.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: U Bosni krajnji čas za vladu i evropske reforme

Evropski komesar Sstefan File ocenio je danas u Evropskom parlamentu (EP), u Briselu, da je "kucnuo krajnji čas za formiranje nove državne vlade" u Bosni, za ustavne promene, popis stanovništva i reforme da bi se izašlo iz zastoja u približavanju te zemlje Evropskoj uniji.

File je, u izlaganju poslanicima EP "prijateljima BiH", i u prisustvu šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, naglasio da "svi moramo snažno delati kao partneri kako bismo zajamčili da ta zemlja (BiH) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće zaostati za ostatkom regiona".

Evropski komesar za proširenje je ukazao na oktobarski godišnji izveštaj o BiH u kojem se navodi da "i dalje nema otklona u političkom i institucionalnom zastoju" u toj zemlji.

"Bosna i Hercegovina nema vladu u državnoj ravni, a nema napretka u programu reformi u cilju približavanja te zemlje EU".

File je primetio da od toga zavisi hoće li članice EU u decembru odlučiti da stave na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

Evropski komesar je podsetio da je Evropska komisija pokrenula mehanizme za to da Bosna ipak dobije sredstva od sto miliona evra iz pretpristupnog EU fonda IPA i za rešavanje ovogodišnjih problema.

Potom, po njegovim rečima, sledi sastanak na kojem će se odlučivati o prilivu sredstava iz programa IPA za 2012-2013.

EK radi i na pospešenju energetske situacije i saobraćaja u Bosni.

"Ali štagod mi učinili, Bosni i Hercegovini možemo pomoći samo ako ona sama sebi pomogne", napomenuo je evropski komesar za proširenje.

File je predočio da je u Bosni nužno da se postigne jednoglasnost o zajedničkom radu, tako da to nadilazi entitete i političke stranke, isto kao i "jednoglasan stav da se poboljšaju životni uslovi građana i njima i njihovoj deci obezbedi bolja budućnost".

U prilog tome da su politički predstavnici dokazali da ima načina za napredak kad postoji volja, svedoče sprovedene teške reforme za dobijanje režima bez viza EU za putovanja državljana BiH, dodao je File.

On je ukazao na dobre primere usvanja zakona o državnoj pomoći i pripremama da se primene zahtevi Saveta Evrope za ravnopravnost građana.

Pokrenut je i strukturni dijalog EU i BiH oko reforme pravosuđa, a Evropska komisija je učinila bitan napredak u svom ojačanom prisustvu u Bosni postavljanjem jedinstvenog šefa delegacije i specijalnog predstavnika EU u Sarajevu.

File je u obraćanju "prijateljima BiH u EP" poručio da se "sad mora zajednički iskoristi vreme za nužne korake koji bi Bosnu i Hercegovinu uveli u evropsku eru".

Povezane vesti: Ministri EU 5. decembra o rezultatima Srbije i Crne Gore Štefan File naterao vladu da zakon ne radi u tajnosti „Evropski“ zakoni tek u septembru Protesti neće ugroziti vladu ali hoće evrointegracije File: Srbija neka se fokusira na reforme, a ne na izbore
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: U BiH krajnji čas za vladu i evropske reforme

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2011

BRISEL - Evropski komesar Štefan File ocijenio je danas u Evropskom parlamentu (EP), u Briselu, da je "kucnuo krajnji čas za formiranje nove državne vlade" u Bosni i Hercegovini, za ustavne promjene, popis stanovništva i reforme da bi se izašlo iz zastoja u približavanju te zemlje Evropskoj uniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.