File: Ključan napredak u odnosima s Kosovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Ključan napredak u odnosima s Kosovom

BEOGRAD -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka EU i da je ključni prioritet "vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".

File koji je prvi visoki zvaničnik EU koji je razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem od njegovog izbora na tu funkciju, rekao je novinarima da u kriterijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << postoji "jasnost, transparentnost i predvidljivost šta se očekuje od Srbije za početak pregovora".

On je, međutim, istakao da se među poznatim uslovima nalaze i oni koji se odnose na paralelne institucije na severu Kosova.

Nikolić je rekao da nikada do sada ni od koga iz EU nije čuo da je priznanje Kosova uslov za dalje pristupanje Srbije Uniji, navodeći da Srbija treba da bude u EU i da to shvata većina njenih građana.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Fileom razgovarao i o načinima za vođenje daljeg dijaloga s Prištinom.

Poboljšanjem odnosa sa Kosovom do pretprijemnih pregovora

"Brisel želi da se dobri odnosi između Evropske unije i Srbije nastave, izjavio je File.

File, istovremeno, podstiče političke stranke da novu vladu formiraju što pre, jer reforme, neophodne za dobijanje datuma za početak pretprijemnih pregovora za članstvo u EU, ne mogu da čekaju.

Pre svega, izbori su bili slobodni i pošteni, i mi smo, kao EU, čestitali Srbiji na njihovom kompetitivnom i mirnom sprovođenju, rekao je File u razgovoru za Novosti, dodajući da su takođe čestitali Tomislavu Nikoliću na njegovom izboru za predsednika Srbije.

Sada s nestrpljenjem očekujemo pun nastavak rada u skupštini i brzo formiranje nove vlade, poručio je File.

Želimo da se dobri odnosi između EU i Srbije nastave, istakao je File ponovivši da je Srbija nedavno dobila status kandidata i da su njeni glasači dali veoma jasan signal podrške za nastavak evropske orijentacije u politici vlade.

Srpsko rukovodstvo je dobilo veoma snažan mandat da nastavi ovu politiku i da se brzo pređe na sledeći korak u evropskim integracijama zemlje - to je početak pretprijemnih pregovora za punopravno članstvo, onda kada neophodni uslovi budu ispunjeni, rekao je File.

EU očekuje od novog predsednika i nove vlade, kako je naveo, da nastave rad na reformama koje se odnose na EU i od svih srpskih političkih lidera da govore i deluju odgovorno i da daju pozitivan doprinos pomirenju u regionu.

File je, komentarišući mogućnost da bivši predsednik Srbije Boris Tadić postane premijer, istakao da se ko god da bude novi premijer, raduje saradnji.

Što se bivšeg predsednika tiče, saradnja između Borisa Tadića i evropskih institucija je bila izuzetna, istakao je File.

Snažno ohrabrujem predsednika Nikolića i buduću srpsku vladu da nastave na putu evropskih intregracija Srbije, sa naročitom odlučnošću da ostvare dodatni napredak koji bi omogućio Evropskoj komisiji da preporuči otvaranje pretprijemnih pregovora, rekao je File.

Prema njegovim rečima, EU očekuje od Srbije da ostvari dalji napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, s ciljem vidljivog i održivog poboljšanja odnosa.

Srbija treba, dodao je, da nastavi i s reformom pravosuđa i borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

File smatra da je jedan od ključnih razloga zbog čega bi nova vlada trebalo da bude brzo formirana nastavak dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenje do sada postignutih sporazuma.

Otvaranje pretprijemnih pregovora je jasno povezano s napretkom u preduzimanju daljih koraka u poboljšanju odnosa s Kosovom, u skladu s procesom stabilizacije i pridruživanja, zaključio je evropski komesar za proširenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ključan napredak u odnosima s Kosovom

Izvor: Beta, 11.Jun.2012

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u ponedeljak u Beogradu da Evropska unija ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka EU i da je ključni prioritet "vid.

Nastavak na Beta...

File: Ključan odnos sa Kosovom

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2012

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka EU i da je ključni prioritet "vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom"...File koji je prvi visoki zvaničnik EU koji je razgovarao sa predsednikom Srbije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.