File: Pred Srbijom je ozbijan posao

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Pred Srbijom je ozbijan posao

Podnošenjem odgovora na Upitnik Evropske komisije Srbija je "pomerila" odnose sa Evropskom unijom na "novi nivo", ali tek joj predstoji "ozbiljan" posao na putu članstva u Uniji, izjavio je komesar EU za proširenje Štefan File.

"Ozbiljan posao tek počinje. Počeli smo proučavanje stotine hiljada stranica. Biće mnogo misija koje će dolaziti u Beograd", rekao je File televiziji B92 i najavio dolazak u Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << radi nastavka razgovora s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Upitan o saradnji s Haškim tribunalom, on je rekao da Vlada Srbije treba "ozbiljno" da shvati preporuke glavnog tužioca Serža Bramerca u vezi s potragom za preostalim haškim beguncima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

"Važno je da preporuke Bramerca budu ozbiljno shvaćene i da se politička volja prenese u konkretne akcije da bi se ova dva begunca dovela pred lice pravde", rekao je File.

Govoreći o pitanju Kosova, File je rekao da je važno da Beograd i Priština što pre počnu dijalog radi rešavanja konkretnih problema ljudi na Kosovu, posebno na severu.

Na pitanje da li su kosovsko pitanje i evropske integracije povezani, on je odgovorio odrečno, ali je dodao da se tokom kasnijeg procesa integracija "sve povezuje sa svačim".

File je rekao da je pred Srbijom još pitanje restitucije, ali da je Evropska unija svesna da nijedna zemlja to ne može da reši u roku od nekoliko meseci.

"Niko ne očekuje da Srbija u roku od nekoliko meseci reši ovaj ogroman posao. Važno je da je usvojen akcioni plan i da se po njemu radi", rekao je File i dodao da će u trenutku kada se bude završavalo mišljenje Evropske komisije o Srbiji biti jasnih pokazatelja koliko je urađeno.

File je rekao i da je Srbija "napravila dobre korake" u vezi sa reformom pravosuđa, kao i da je potrebno nastaviti taj posao.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Pred Srbijom je ozbijan posao na putu do članstva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Feb.2011

Podnošenjem odgovora na Upitnik Evropske komisije Srbija je "pomerila" odnose sa Evropskom unijom na "novi nivo", ali tek joj predstoji "ozbiljan" posao na putu članstva u Uniji, izjavio je u utorak uveče komesar EU za proširenje Štefan File za televiziju B92. "Ozbiljan posao tek počinje. Počeli...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

File: Predali ste upitnik, sad kreće ozbiljno

Izvor: Mondo, 02.Feb.2011, 09:52

Proučavanje odgovora Beograda je počelo, a evropski komesar za proširenje kaže da "na neki način ozbiljan posao tek počinje".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.