FILE: PREDAJOM UPITNIKA ODNOSI SA SRBIJOM NA NOVOM NIVOU

Izvor: Kurir, 02.Feb.2011, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILE: PREDAJOM UPITNIKA ODNOSI SA SRBIJOM NA NOVOM NIVOU

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u utorak veče da su predajom odgovora Beograda na Upitnik Evropske komisije odnosi EU i Srbije "pomereni na novi nivo" i da će posvećenost Srbije evrointegracijama dovesti do daljeg zbližavanja, ističući da posao u tom pogledu još nije završen.

"Mislim da je to pomerilo naše odnose na novi nivo. Znatno pre nego što su nas članice EU pitale da počnemo sa ovim procesom, imali smo veliko poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u vaše kapaciteta da iskoristite sve prilike da se približite evropskoj agendi i bili smo veoma impresionirani vašim dostignućima u bavljenju sa toliko mnogo pitanja u nepuna dva meseca", rekao je File za televiziju B92.

On je kazao da je proučavanje odgovora Beograda na Upitnik počelo, ističući da "na neki način ozbiljan posao tek počinje".

Evropski komesar za proširenje je izrazio zadovoljštvo zato što su u pogledu reforme pravosuđa "načinjeni dobri koraci u pravom smeru", a da sada treba da se obezbedi da se taj proces nastavi i da bude što potpuniji.

File je kazao da će u svojoj narednoj poseti Beogradu biti na prvom mestu zainteresovan za nastavak razgovora započetih sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, uz vođstvo predsednika Borisa Tadića, naglašavajući da je "veoma ohrabrujuće" videti da se ovaj proces vodi "u skladu sa jasnim linijama srpske vlade".

File smatra da je izuzetno važno što je Vlada Srbije usvojila Akcioni plan, naglašavajući da niko ne očekuje da Srbija u roku od samo nekoliko meseci reši ovaj "ogroman posao", ali da na ovom planu treba da se radi tako da do vremena kada se bude završila izrada mišljenja o Srbiji bude jasnih dokaza o napretku.

Evropski komesar je, pored toga, rekao da je važno da se preporuke glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca "shvate ozbiljno i da se politička volja da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, koja postoji i koju niko ne dovodi u pitanje, prenese u konkretne akcije i da se ovaj proces okonča".

Na pitanje da li će proces evrointegracija i predstojeći dijalog između Beograda i Prištine biti odvojena pitanja, File je rekao da u ovom trenutku ne vidi jasne veze između ova dva procesa, ali da to ne bi morao da bude slučaj kasnije.

"Ja zaista u ovom trenutku ne vidim nikakve jasne veze. Naravno, u kasnijim delovima ovog procesa sve je povezano. Mislim da je u ovom trenutku važno da se otpočne dijalog između Beograda i Prištine, nadamo se o pitanjima koja mogu doneti konkretnu korist ljudima koji žive na Kosovu, a naročito na severu Kosova", rekao je File.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.