File: Pozitivni koraci u BiH

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Pozitivni koraci u BiH

Sarajevo -- Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarao je u Sarajevu sa Štefanom Fileom, komesarom EU za proširenje i politiku susedstva .

File je pozdravio pozitivne korake u formiranju vlasti u BiH.

On je u BiH doputovao kako bi večeras u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Banjaluci otvorio strukturalni dijalog o reformi pravosuđa Evropska unija - Bosna i Hercegovina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izetbegović je ocenio da reforma pravosuđa može ići samo u korist svih onih koji žele efikasnije pravosuđe u BiH, odnosno onih koji žele više pravde u BiH.

Po njegovim rečima, očekuje se da ovaj proces dovede do promena zakona i formiranja ili promena statusa institucija. Upozorio je da se "ništa neće promeniti bez saglasnosti i konsenzusa svih u BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Izetbegović je rekao da bi bilo dobro da je ovakav interes postojao i kada su nedavno vođeni razgovori o ostalim oblastima koje tretira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

File pozdravio sve pozitivne korake vezane za formiranje vlasti u BiH i izrazio nadu da će uskoro biti formirana vlada i na državnom nivou u BiH kako bi se reforme što pre sprovele.

On je kazao da je cilj strukturalnog dijaloga konsolidacija pravne države, odnosno vladavine prava u zemlji, stvaranje pravosudnog sistema koji će da bude nezavisan, nepristrasan, koji će biti samostalan i koji će nositi onu odgovornost koja mu i pripada.

"Na kraju, Ratko Mladić je u Hagu, Hrvatska je vrlo blizu da završi sa svojim razgovorima o pristupanju EU, nadalje imamo druge reformske procese koji se odvijaju na zapadnom Balkanu i sve to zajedno stvara jedan momenat za proširenje i uključivanje ovih zemalja", kazao je File.

File će se danas sastati i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci gde će otvoriti strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.