File: Otvorena pitanja rešavati u dobrosusedskom duhu

Izvor: Politika, 09.Dec.2010, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Otvorena pitanja rešavati u dobrosusedskom duhu

BRISEL – Komesar Evropske unije Štefan File poručio je u Briselu da otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i da ne smeju da blokiraju proces priključenja.

„Poslednja decenija dokazala je da su rešenja problema koja pogađaju region Zapadnog Balkana u samom regionu i da promene moraju doći iz regiona”, rekao je File, otvarajući Konferenciju posvećenu evropskoj integraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << država Zapadnog Balkana, na kojoj Srbiju predstavlja predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Prema Fileovim rečima, slika koju zapadna Evropa ima o Zapadnom Balkanu kao regionu koji je pogođen sukobima i najgorim zločinima je zastarela slika, ali ipak zbog takve slike neki smatraju da Balkan pre treba udaljiti od Evrope, nego ga njoj približiti.

„Ta slika je zastarela. Imamo za sobom deceniju koja je obeležena stabilnošću i evropskom budućnošću”, istakao je File.

Evropski komesar je upozorio da u regionu postoji problematična zaostavština iz vremena sukoba u vidu organizovanog kriminala, nerešenih zločina, korupcije i šverca, i istakao da tu zaostavštinu treba demontirati.

Njega, kako je rekao, ne plaši zamor od proširenja, već zamor od pristupanja EU.

File je naveo da su u regionu u poslednjih deset godina uloženi veliki napori da se reše problemi iz 90-ih godina.

„U tom smislu regionalna saradnja je od najvećeg značaja, a u njoj od vitalnog značaja saradnja Beograda i Prištine”, rekao je on.

Sadašnja situacija blokira saradnju regiona i to nikom nije od koristi, smatra File, dodajući da to ugrožava svakodnevni život svih i vidi se na svakom koraku.

„Potreba su praktična i pragmatična rešenja bez obzira na nesuglasice oko statusa Kosova”, istakao je File.

On je ukazao i da je potrebna dublja saradnja u regionu u borbi protiv kriminala i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena dobra saradnja između tužilaštava i policija koja je donela konkretne rezultate.

„Građani zapadne Evrope, međutim, neće shvatiti zašto jedan kriminalac može biti izveden pred lice pravde, ali ne i jedan optuženi za ratne zločine”, ukazao je File. Na konferenciji koja se ove godine održava 11. put zaredom, učestvuju i drugi lideri regiona - predsednik Crne Gore Milo Đukanović i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Forum su organizovali udruženja „Prijatelji Evrope” i fondacije Konrad Adenauer.

----------------------------------------------

Cvetković: Beograd spreman za dijalog sa Prištinom

BRISEL – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u Briselu da je Beograd spreman za početak dijaloga sa Prištinom i upozorio da se problemi kao što je taj ne smeju „gurati pod tepih”.

„Zamrznuti konflikt je veoma loše rešenje, jer se nikad ne zna kada će, ako se gurne pod tepih, takav problem isplivati, za par godina ili par decenija”, poručio je Cvetković u govoru na Konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u EU u Briselu.

Premijer Srbije je dodao da veruje da se za Kosovo može postići rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

On je, obraćajući se učesnicima skupa, rekao da bi takvo rešenje dovelo do istorijskog pomirenja dva naroda.

Srpski premijer je istakao da je ova vlada Srbije proevropska i da očekuje da Srbija do kraja sledeće godine dobije status kandidata za članstvo u Uniji i da se odredi datum početka pregovora o pristupanju.

Cvetković je naglasio značaj regionalne saradnje, posebno pomenuvši poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske.

Predsednik Vlade Srbije naglasio je da za njegov kabinet priključenje EU ostaje glavni prioritet.

Tanjug

Tanjug

objavljeno: 09.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.