Otvorena pitanja rešavati u dobrosusedskom duhu

Izvor: S media, 09.Dec.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena pitanja rešavati u dobrosusedskom duhu

Komesar Evropske unije Štefan File poručio je u Briselu da otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i da ne smeju da blokiraju proces priključenja.

"Poslednja decenija dokazala je da su rešenja problema koja pogadjaju region Zapadnog Balkana u samom regionu i da promene moraju doći iz regiona", rekao je File, otvarajući Konferenciju posvećenu evropskoj integraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << država Zapadnog Balkana, na kojoj Srbiju predstavlja predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Prema Fileovim rečima, slika koju zapadna Evropa ima o Zapadnom Balkanu kao regionu koji je pogodjen sukobima i najgorim zločinima je zastarela slika, ali ipak zbog takve slike neki smatraju da Balkan pre treba udaljiti od Evrope, nego ga njoj približiti.

"Ta slika je zastarela. Imamo za sobom deceniju koja je obeležena stabilnošću i evropskom budućnošcu", istakao je File.

Evropski komesar je upozorio da u regionu postoji problematična zaostavština iz vremena sukoba u vidu organizovanog kriminala, nerešenih zločina, korupcije i šverca, i istakao da tu zaostavštinu treba demontirati.

Cvetković na konferenciji u Briselu

Njega, kako je rekao, ne plaši zamor od proširenja, već zamor od pristupanja EU.

File je naveo da su u regionu u poslednjih deset godina uloženi veliki napori da se reše problemi iz 90-ih godina.

Bramercove primedbe veoma jasne

"U tom smislu regionalna saradnja je od najvećeg značaja, a u njoj od vitalnog značaja saradnja Beograda i Prištine", rekao je on.

Sadašnja situacija blokira saradnju regiona i to nikom nije od koristi, smatra File, dodajući da to ugrožava svakodnevni život svih i vidi se na svakom koraku.

"Potreba su praktična i pragmatična rešenja bez obzira na nesuglasice oko statusa Kosova", istakao je File.

On je ukazao i da je potrebna dublja saradnja u regionu u borbi protiv kriminala i izrazio zadovoljstvo što je uspostavljena dobra saradnja izmedju tužilaštava i policija koja je donela konkretne rezultate.

"Gradjani zapadne Evrope, medjutim, neće shavatiti zašto jedan kriminalac može biti izveden pred lice pravde, ali ne i jedan optuženi za ratnre zločine", ukazao je File.

Beograd spreman za dijalog

Na konferenciji koja se ove godine održava 11. put zaredom, učestvuju i drugi lideri regiona - predsednik Crne Gore Milo Djukanović i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Forum su organizovali udruženja "Prijatelji Evrope" i fondacije Konrad Adenauer, a otvoriće ga komesar EU za proširenje Štefan File.

Pored učešća na ovom skupu Cvetković će imati i odvojen susret sa Fileom.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: Otvorena pitanja rešavati u dobrosusedskom duhu

Izvor: Politika, 09.Dec.2010

BRISEL – Komesar Evropske unije Štefan File poručio je u Briselu da otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i da ne smeju da blokiraju proces priključenja...„Poslednja decenija dokazala je da su rešenja problema koja pogađaju region Zapadnog Balkana u...

Nastavak na Politika...

FILE: BALKAN PRE TREBA PRIBLIŽITI OD EVROPE

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010

Imamo iza sebe deceniju koja je obeležena stabilnošću i evropskom budućnošću, rekao je komesar EU ..BRISEL - Komesar Evropske unije Štefan File poručio je danas u Briselu da otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti rešavana u dobrosusedskom duhu i da ne smeju da blokiraju proces priključenja..."Poslednja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.