File: Napredak na Kosovu zajednički cilj

Izvor: RTS, 07.Jul.2010, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Napredak na Kosovu zajednički cilj

Iako članice Evropske unije imaju različite poglede na jednostranu nezavisnost Kosova, sve su ujedinjene u naporima da se situacija na terenu poboljša, izjavio evropski komesar za proširenje Štefan File.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u Evropskom parlamentu da, iako članice Evropske unije imaju različite poglede na jednostranu nezavisnost Kosova, sve su "ujedinjene u naporima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se situacija na terenu poboljša".

"Države članice EU imaju različit pogled na status Kosova, ali su ujedinjene u radu na poboljšanju situacije. Parlament je, takođe, posvećen podršci evropske budućnosti za Kosovo, kao i regiona u celini", rekao je File na početku parlamentarne debate o predlogu rezolucije o Kosovu i Albaniji.

"Kakva god da bude presuda Međunarodnog suda pravde (o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova), siguran sam da će EU nastaviti da radi sa Prištinom u cilju napretka", rekao je File.

Dodao je da je "lopta u kosovskom dvorištu" i da Priština sama određuje ritam svog napredovanja.

Evropski komesar je napomenuo da je na Kosovu neophodno da se raseljeni reintegrišu u društvo i dodao da je Evropska komisija oko tog pitanja u intenzivnom kontaktu sa Prištinom.

Prema njegovim rečima, u Savetu EU postoji konsenzus o pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

File je naveo da se zajedno sa Prištinom radi na pokretanju razgovora o tome "čim svi uslovi budu ispunjeni".

Kako je rekao, za kosovsku privredu i društvo od izuzetnog značaja je postizanje trgovinskog sporazuma sa EU.

Govoreći o Albaniji, File je naveo da je tamošnja politička nestabilnost "veoma zabrinjavajuća", da je na putu ka viznoj liberalizaciji ostvaren napredak i da je neophodno puno sprovođenje zakona u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"EU je igrala važnu ulogu na uspostavljanju stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. Postoje elementi na kojima možemo dalje graditi", rekao je.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.