File: Nadam se dogovoru BG-PR

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Nadam se dogovoru BG-PR

Beč -- Evropski komesar za proširenje Štefan File je izrazio očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine u julu doneti konkretne rezultate.

File je naglasio da ne vidi članstvo Srbije u EU bez rešenja pitanja Kosova

File je podsetio da su do sada održana četiri kruga dijaloga, što je značajno jer niko nije verovao da je to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moguće. Nadam se da ćemo u julu videti konkretne, pragmatične rezultate koji će poboljšati život građana, posebno onih na severu Kosova, kaže File.

"Proces proširenja ima različite faze. U vreme kada ne priznaju sve zemlje članice Unije nezavisnost Kosova teško možemo pričati o jasnim uslovima EU. U ovoj fazi, 2011, pre nego što Evropska komisija bude u oktobru dala svoje mišljenje, članice su jasno rekle da je politički jasno, pre nego što budu prihvatile preporuku Komisije, da žele da vide rezultate dijaloga Beograda i Prištine", objasnio je File odgovarajući na pitanje da li je priznavanje Kosova uslov Srbiji za pristupanje EU.

"Ali, jasno je da što više bude napredovao proces proširenja, treba da napreduje i dijalog. Jasno je da su očekivanja EU da se pronađe rešenje. Već sada je jedan deo političara jasno rekao da neće prihvatiti novu članicu koja neće biti u miru sa susedima. Ne mogu sada da kažem koji će biti uslovi za par godina. Ne vidim članstvo Srbije u EU bez rešenja pitanja Kosova", poručio je File.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana, File je ocenio da su napravile napredak i da su sve opredeljene da postanu članice EU, a Unija privržena ostvarenju tog cilja.

Govoreći o potrebnim reformama na Zapadnom Balkanu, File je posebno istakao pravosudnu reformu, dodajući da je EU zajednica vrednosti koja se oslanja na vladavini prava.

Reforma javne administracije je jedan kamen-temeljac EU, od čega koristi imaju građani u svakodnevnici, dodao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.