File: Lopta u dvorištu Srbije

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Lopta u dvorištu Srbije

Beograd -- Evropski komesar Štefan File izjavio da će Srbija otpočeti pregovore o članstvu u EU čim budu poboljšani odnosi s Prištinom i postignut napredak u dijalogu.

File kaže da će EK preporučiti datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom čim bude postignut znatan napredak u nastavku dijaloga s Prištinom.

File je nakon sednice Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da je "lopta sada u dvorištu Srbije" i ponovio da je ključni prioritet nastavak dijaloga sa Prištinom.

File je rekao da je izveštaj Evropske komisije Beogradu otvoreno stavio do znanja da postoji samo jedan prioritet, a to je nastavak dijaloga i poboljšanje odnosa sa Prištinom.

Evropski komesar je rekao da je u proteklih godinu dana Srbija znatno napredovala u sprovođenju reformi na mnogim poljima, da je završena saradnja sa Haškim tribunalom, čime je omogućen početak procesa pomirenja, kao i da je počeo dijalog s Prištinom.

"Poruka Beogradu je bila jasna - iskoristite taj zamajac koji imate u sprovođenju reformi i posvetite se prioritetima koje smo definisali", rekao je File.

Odgovarajući na pitanje šta će se desiti ukoliko Priština bude kočila nastavak dijaloga, File je rekao da su za dijalog uvek potrebne dve strane i da se radi na tome da se stvori atmosfera dijaloga i poverenja.

"Želimo da stvorimo te uslove i smanjimo mogućnost da se preduzmu jednostrani potezi, odnosno da ne dođe do napretka", rekao je on.

Komentarišući najave iz Mađarske da bi ta zemlja mogla staviti veto na nastavak evropskog puta Srbije zbog Zakona o restituciji, File je izrazio nadu da će se u procesu dijaloga doći do prihvatljivog rešenja kako bi se sprečilo da bilo koja strana posegne za tako ekstremnim potezima.

On je rekao da je, što se tiče restitucije, jedino bitno da taj proces bude jasan i otvoren i da u njemu ne bude diskriminacije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je predsedavao sednicim Saveta, izrazio je zadovoljstvo zbog preporuke Evropske komisije kao i zbog toga što nema nikakvih dodatnih uslova osim nastavka dijaloga sa Prištinom što su, kako je rekao, uslovi na kojima Srbija već radi i koji su u potpunosti u skladu sa njenim ustavomn.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan zbog toga što je mišljenje Evropske komisije pozitivno i da se preporučuje dodeljivanje statusa kandidata zbog uspeha koji je ostvaren na svim poljima reformi.

Cvetković je posebno izrazio zahvalnost Fileu i zemljama članicama EU koje su uvažile napore Srbije da se reformiše na putu ka EU, uprkos tome što je i Unija pogođena posledicama svetske ekonomske krize.

On je ponovio da će za Vladu Srbije prioritet biti nastavak evropskih integracija.

"Kada budemo kandidati, imaćemo pristup budžetu EU, a biće to i snažan signal investitorima da je Srbija sigurno mesto za ulaganje. EU ostaje strateški cilj Srbije, jer je to put ka boljem životu", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.