File: Istorijski sporazum Srbije i Kosova pokazao je važnost proširenja EU

Izvor: Press, 08.Maj.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Istorijski sporazum Srbije i Kosova pokazao je važnost proširenja EU

File je nakon prvog dana neformalnog sastanka šefova diplomatija EU i zemalja Zapadnog Balkana rekao da je ponuda evropske perspektive zemljama regiona iz Solunske deklaracije usvojene 2003. “neporeciva” i da je proces proširenja dokazao svoju vrednost.

"Istorijski sporazum Srbije i Kosova jasno demonstrira važnost proširenja za pomirenje”, rekao je komesar i na primeru Češke demonstrirao transformativnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << moć pristupanja EU.

"Ono (proširenje) je transformisalo moju zemlju i moj vlastiti život. Ono je transformisalo Evropu u celini”, poručio je komesar.

On je ukazao da je prioritet u procesu u početku bila vladavina prava, a da je danas to postizanje ekonomske stabilnosti.

File je rekao da je tokom svog mandata, koji ističe ove godine, bio suočen sa mnogim sumnjama u vezi sa spremnošću novih članica da se integrišu.

"Zato sam kao jedan od prioriteta svog mandata postavio dalje jačanje kredibilnosti procesa proširenja, čineći taj proces strogim, ali pravičnim”, istakao je on.

Današnjem sastanku u Solunu prisustvovao je i potpredsednik vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

File: Tri stuba proširenja - vladavina prava, ekonomija i razvoj institucija

Izvor: EurActiv Srbija, 09.Maj.2014, 11:52

Na sastanku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana koji je održan 8. maja u Solunu potvrdjena je evropska perspektiva regiona, a posebno je bilo reči o regionalnom povezivanju u oblasti energetike i saobraćaja. Na skupu je najavljena i podrška EU takvim projektima kroz različite vidove finansiranja....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.