File: Formulacija ostaje

Izvor: B92, 11.Okt.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Formulacija ostaje

Beograd -- Štefan File izjavio da formulacija "teritorijalni integritet Kosova" u izveštaju EK ostaje. On je dodao i da je početak pregovora teorijski moguć i 2013.

Ranije danas, on je potvrdio da nema novih uslova za članstvo Srbije u EU, a premijer Ivica Dačić je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nećemo izostaviti tu frazu...zato što čvrsto verujemo da je teritorija jedan od elemenata i nije odlučujući faktor državnosti", rekao je File na Odboru za evropske integracije.

Pominjanje teritorijalnog integriteta juče je uznemirilo premijera Dačića, a danas i neke srpske poslanike. Baš zato imali su jasan predlog za Štefana Filea.

“Da li ćete možda poništiti tu rečenicu u Strategiji za proširenje, jer zbunjuje javnost i političare ovde, a prema vašem objašnjenju i nije neophodna”, pitao je Filea, šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić.

Međutim, File mu je odgovorio da se ta formulacija neće brisati iz izveštaja.

Mi nećemo poništiti tu rečenicu jer čvrsto verujemo da je teritorija samo jedan kriterijum koji definiše da li je neki entitet država. Teritorijalni integritet ne znači da je nešto država”, kazao je komesar EU za proširenje.

A kada nije shvatio želje srpskih poslanika izrečene na engleskom, poslanik naprednjaka Ljubiša Stojmirović pokušao je na srpskom.

“Srpski jezik ima pismo koje je najjednostavnije i istovremeno koje je najsavršenije na svetu. Njega prati jedna izjava ‘čitaj kao što je napisano, piši kao što govoriš’, pa verujem da je mnogo bolje bilo za obe strane kada bi u tom vašem izveštaju stajalo da nema podele Kosova”, kazao je Stojmirović.

Nisu poslanici Filea pitali samo o Kosovu. Opozicija je želela da se razjasni stav Brisela o promeni zakona o Narodnoj banci Srbije, posle kog je guverner NBS Dejan Šoškić podneo ostavku, a pojavile se i sumnje da je protiv nezavisnosti centralne banke.

“Želela bih da pojasnite vaš stav o izmenama zakona o Narodnoj banci Srbije - da li će biti nekih preporuka ili komentara na ono što je usvojeno u parlamentu”, pitala je Gordana Čomić, poslanica DS u Skupštini Srbije, a File joj je odgovorio:

“Poruka iz Brisela je jasna - izmene zakona o Narodnoj banci Srbije direktno su protiv nezavisnosti te institucije. Sve ovo suprotno je očekivanjima da zemlja kandidat treba da se prilagođava, a ne udaljava od pravnih normi Evropske unije. Ne možemo da idemo dalje ako zakoni nisu u skladu sa evropskim.”

Evropski komesar se sa srpskim parlamentarcima rastao uz poruku da veruje u njihovu ulogu i poručio im da Evropska unija ozbiljno mari za Srbiju.

Pregovori teorijski mogući 2013.

Evropski komesar Štefan File izjavio da iskreno veruje da Srbija može sledeće godine da započne pregovore o pristupanju u EU.

"Iskreno verujem, ako Srbija iskoristi priliku predstavljenu u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije, da postoji šansa da mogućnost početka pregovora pretvorimo u realnost... To bi moglo da postane realnost sledeće godine", rekao je File na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

Predstavljajući juče objavljeni Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, File je istakao da je Srbija važna zemlja u ovom regionu i da nema sumnje da je EU ozbiljno posvećena da pomogane Srbiji na tom putu ka EU.

Evropski komesar je ukazao na brojne pozitivne korake koje je Srbija poslednjih meseci i nedelja učinila u borbi protiv korupcije i izrazio nadu da će biti nastavljeni napori u tom pravcu i da će biti ostvarena saradnja policije, tužilaštva, pravosudnog sistema i ministarstva pravde.

File je takođe ocenio da je u Srbiji u izbornom procesu izgubljeno dosta vremena, dodajući da očekuje da će se nastaviti napori ka ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

Evropski komesar za proširenje razgovarao je danas sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednicom valde za evropske integracije Suzanom Grubješić i ministrom pravde Nikolom Selakovićem a tokom dana predviđen je i njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Prekrajanje granica Kosova ne dolazi u obzir!

Izvor: Kurir, 12.Okt.2012, 11:11

BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da promena granica i podela Kosova ni na jedan način ne dolazi u obzir, pošto je to neodrživo, a treba da se nađe održivo i trajno rešenje..."Beograd dobro zna, ne samo od Evropske komisije (EK), nego i od pojedinih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.