File: Crna Gora u junu počinje pregovore o priključenju

Izvor: S media, 09.Maj.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Crna Gora u junu počinje pregovore o priključenju

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File poručio je da će Crna Gore narednog meseca započeti pregovore o priključenju Uniji.

"Evropa nastavlja da se širi - Hrvatska će nam se uskoro pridružiti, Srbija je dobila status kandidata, a Crna Gora idućeg meseca započinje pregovore", naveo je File u specijalnoj video poruci povodom 9. maja, Dana Evrope, prenele su podgoričke "Vijesti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
File: Proširenje je u genima EU

Lukšić: Neću podneti ostavku!

Protest u Podgorici: Dali Lukšiću deset dana rok za ostavku (FOTO)

On je kazao da je proširenje Evrope - njen DNK, odnosno da je to njena transformacijska snaga koja donosi reforme i promene potrebne da se postignu standardi u svim aspektima života. EU nije "statično telo, nego organizam koji raste i tako da zajednice povećavaju svoj sistem vrednosti i životni standard, naveo je File.

Evropski komesar je pozvao zemlje da rade zajedno kako bi oblikovali budućnost Evrope i ostvarili viziju njenih osnivača.

Pre 62 godine, na današnji dan tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman predložio je set mera, koje će postati poznate kao „Šumanova deklaracija“, čime su faktički udareni temelji Evropske unije.

File je u svojoj poruci istakao kako je EU jedinstveni projekt zajednice osnovane na zajedničkim vrednostima i principima koji su kontinentu doneli dotad nezapamćen period mira i prosperiteta.

(Vijesti, Tanjug)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.