File: Ulazak novih članica je DNK Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2012, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Ulazak novih članica je DNK Evrope

BRISEL -

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska unija odlučna da održi napredak u prijemu novih članica i naglasio da su uzroci sadašnjih problema EU vezani za globalizaciju, a ne za proširivanje.

File je sinoć u Briselu povodom 9. maja, Dana Evrope, u poruci zemljama koje su na putu ka članstvu u EU, stavio do znanja da proširivanje nije uzrok problema, već je, "činjenički, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deo rešenja".

Evropski komesar je, štaviše, istakao da je ulazak novih članica DNK Evrope.

Naglasio je da "Evropska unija i dalje raste", ukazavši na to da će se "Hrvatska uskoro pridružiti, Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca".

"I druge zemlje na putu proširivanja, takođe, napreduju ka Evropskoj uniji... Mi smo odlučni da taj napredak održimo, uprkos izazovima s kojima je suočena Evropa", istakao je File.

Podsetio je da je "9. maja 1950. Rober Šuman izneo predloge kojima su postavljeni temelji Evropske unije. To je projekat jedinstvene zajednice utemeljene na istim vrednostima i načelima", rekao je File.

"Evropska unija je", podsetio je, "razvijajući se omogućila svojim ljudima da uživaju u dosad nedoživljenom razdoblju mira i sve većeg boljitka i ona nije statično telo, ona raste, širi se, a ulazak novih članica je DNK Evrope".

"I to Evrope koja je, uprkos svim teškoćama, i dalje izvor nadahnuća, sa svojim vrednostima, životnim standardom, a u slučaju proširivanja takođe sa svojom moći da preobražava, donosi nužne reforme i promene za dostizanje evropskih standarda u svim oblastima života", zaključio je evropski komesar za proširenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

File: EU i dalje raste

Izvor: RTS, 09.Maj.2012

Evropska unija odlučna da održi napredak u prijemu novih članica, rekao komesar za proširenje Štefan File. Unija nije statično telo, ona raste, širi se, a ulazak novih članica je DNK Evrope, poručio File povodom Dana Evrope. ..Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da je Evropska...

Nastavak na RTS...

File: Crna Gora u junu počinje pregovore o priključenju

Izvor: S media, 09.Maj.2012

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File poručio je da će Crna Gore narednog meseca započeti pregovore o priključenju Uniji..."Evropa nastavlja da se širi - Hrvatska će nam se uskoro pridružiti, Srbija je dobila status kandidata, a Crna Gora idućeg meseca započinje pregovore", naveo...

Nastavak na S media...

File: Proširenje nije uzrok problema, već deo rešenja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2012

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je danas da je EU tokom svog razvoja omogucila svojim građanima da uživaju u ranije nezabeleženom periodu mira i sve većeg prosperiteta. U obraćanju povodom Dana Evrope, File je podsetio da je 9. maja 1950. Robert Šuman predstavio svoj...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.